Venedig Biennalen 2021
– Con-nec-ted-ness

Foto: Rasmus Koch

Udstillingsperiode

22. maj - 21. november 2021

Kurateret af

Udstillingen er kurateret af Marianne Krogh,
ph.d. fra Arkitektskolen i Aarhus

Det danske bidrag til Arkitekturbiennalen i Venedig 2021 tager udgangspunkt i fænomenet vand og præsenterer den besøgende for et erfaringsrum, der udfordrer vores forhold til de omgivelser, der i hundredtusinder år har været vores hjem.

Vi lever i dag i det, geologerne har døbt den antropocæne tidsalder; jorden er gået ind i en ny geologisk epoke, og klimakrisen er en realitet. Mennesket har mistet jordforbindelsen, fysikkens love holder vores fødder på jorden, men på det mentale plan er forbindelsen brudt. Uden erkendelsen af, at vi som mennesker er forbundne med alt levende, lever vi i en kollektiv fortrængning af det fundamentale vilkår, at mennesket og naturen ikke blot er en del af samme kredsløb, mennesket er natur. Med udgangspunkt i et overordnet tema om forbundethed (gen)etablerer Lundgaard & Tranberg Arkitekter i samarbejde med kurator Marianne Krogh en sanselig oplevelse af de intime kredsløb og forbindelser, vi som jordboere må se os selv som en del af.

Udstillingen i Den danske Pavillon iscenesætter vand som fænomen og udforsker de atmosfæriske, biologiske og teknologiske potentialer, vand fører med sig. Den besøgende vil blive en del af et sanseligt erfaringsrum, hvor vandet opleves i både tæmmede, bearbejdede og grænseløse tilstande, hvorfor den besøgende vil erfare de forskellige tilstande, vand kan optræde i – det bølgende, det brusende, det rislende, det dryppende, og det fordampede. Gennem klassiske arkitektoniske værktøjer og discipliner, såsom skala, relationer, fortætninger, udstrækninger, overgange, materialitet, sansning og tektonik, skaber Lundgaard & Tranberg Arkitekter et sted, hvor man vil kunne mærke vand, dufte vand, høre vand og smage vand.

Udstillingen er kurateret af Marianne Krogh, ph.d. fra Arkitektskolen i Aarhus.
Foto: Laura Stamer

Udstillende arkitekter er tegnestuen Lundgaard & Tranberg.
Foto: Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Undersøgelser af vandets dynamik og kredsløb.
Foto: Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Workshop med deltagelse af DAC, Lundgaard & Tranberg Arkitekter samt kuratorteam.
Foto: Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Læs mere

Om Arkitekturbiennalen i Venedig

Den internationale Biennale Architettura i Venedig er verdens største arkitekturbegivenhed, og hvert andet år vises verdensarkitekturen frem for 300.000 besøgende, når mere end 60 nationale pavilloner deltager med deres udstillinger.

Venedigbiennalens historie daterer tilbage til 1895, hvor den første internationale kunstbiennale blev afholdt. I 1980 fandt den første internationale arkitekturbiennale sted, og siden hen er kunstbiennalen og arkitekturbiennalen blevet afholdt skiftevist år efter år. Biennalens nationale udstillinger i de historiske pavilloner finder sted i haven Giardini di Castello, i det gamle militære anlæg Arsenale samt i det historiske centrum af Venedig. Danmark har deltaget på Biennalen fra dens begyndelse, og siden 1932 har Danmark haft sin egen pavillon, der med tiden er kommet

 

Om Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Lundgaard & Tranberg Arkitekter er grundlagt i 1985 af Boje Lundgaard og Lene Tranberg. I dag ledes tegnestuen af Lene Tranberg sammen med de seks partnere, Peter Thorsen, Filip Heiberg, Henrik Schmidt, Erik Frandsen, Trine Troelsen og Nikolaj Richter-Friis.

Tegnestuen har i mere end tyve år positioneret sig som en af Danmarks mest anerkendte og prisvindende arkitektvirksomheder og er publiceret i bøger og førende tidsskrifter verden over. Blandt tegnestuens hovedværker kan nævnes Tietgenkollegiet i Ørestaden, Axel Towers ved Tivoli, Kannikegården i Ribe, SEB Bank ved Kalvebod Brygge, Sorø Kunstmuseum samt Skuespilhuset til Det Kgl. Teater.

Om Marianne Krogh

Marianne Krogh er mag.art. i kunsthistorie fra Aarhus Universitet og ph.d. fra Aarhus Arkitektskole. Hun har i mange år arbejdet ved Studio Olafur Eliasson i Berlin og København og som forlagsredaktør ved Strandberg Publishing. Hun har været kommissær for Den danske Pavillon ved kunstbiennalen i Venedig samt kurateret to danske bidrag til Sao Paulo-biennalen. Bag sig har Marianne Krogh et mindre kuratorteam, der til dagligt holder til i J.F. Willumsens gamle ateliervilla i Hellerup.