ÅBEN: Der brygges på noget i det gamle slagteri

Erhverv

800
© ÅBEN

I ÅBEN bryggeri kan du høre og dufte ølproduktionen. Her er der ingen skarp opdeling mellem publikum og produktion, og blandt ståltanke og rør kan du både få noget på tallerkenen og i glasset.

På Slagtehusgade 15 i Kødbyen i en tidligere slagterihal ligger bryggeriet ÅBEN. Med inspiration fra områdets rige industrihistorie er den gamle hal blevet transformeret til et levende sted, der byder gæster indenfor til en særlig bryggerioplevelse.

Intet bliver gemt væk i den gamle hal, og uanset hvor du befinder dig, er du midt i produktionen. Og sætter du dig på en af de rå stålstole mellem tankene ved baren, kan du ganske uformelt få serveret en kold øl tappet direkte fra tanken i loftet.

Tidligere svalehal

Den hvidmalede industribygning fra 1932 er, sammen med resten af Den Hvide Kødby, designet af Københavns daværende stadsarkitekt Poul Holsøe. Den er bygget i jernbeton og er let genkendelig med sine klare blå vinduesrammer og dørkarme. Indenfor er gulvene nærmest rustrøde, forhængene hvide og stort set alt andet er i blankt stål. Forhængene, der er med til at opdele rummet, er semitransparente og ligner lidt de karakteristiske plastikgardiner, man finder i slagterier. Gulvene og klinkerne på væggene er de oprindelige.

Tidligere var bygningen en såkaldt svalehal – det sted i et slagteri, hvor dyrene blev hængt på køl efter slagtning. I slagteskinnerne i loftet var der plads til 980 slagtede køer. I dag har skinnerne en anden funktion, og nu er det 14 tanke i blankt rustfrit stål, der hænger horisontalt fra loftet. Udover tankene, er der også de mange rør, der forbinder dem samt en lavthængende gangbro i loftet. Gangbroen bruges, når der skal brygges i de større tanke, der står på gulvet.

Kødbyens industrielle arv

Selvom man i dag tydeligt kan se tegnene fra bygningens tidligere virke, har det ikke været en helt let transformation. Siden bygningen blev fredet i 1999, er den nemlig gået i forfald. Tre ting var derfor vigtige for Pihlmann Architects under transformationen: Bygningens kulturarv skulle bevares og få nyt liv. Samtidig krævede den også en modernisering i overensstemmelse med nutidens standarder. Som det sidste, var det vigtigt, at bygningen skulle give besøgende en følelse af at have oplevet noget særligt.

Efter transformationen er produktionen igen omdrejningspunktet i den gamle svalehal – præcis som den historisk har været i Kødbyen.

I nærheden af ÅBEN

Hvis du efter dit ophold i Kødbyen er interesseret i mere arkitektur, kan du cykle en tur rundt i området. Kør for eksempel langs Sønder Boulevard, eller kør op ad Skelbækgade, hvor du hurtigt vil få udsigt til Kaktustårnene af BIG og Københavns kompakte IKEA. Derfra kan du cykle videre over Cykelslangen mod Gemini Residence, hvorfra du kan udforske Islands Brygge.