Hotel Ottilia: Carlsberg Byens første hotel
Erhverv
Arkitektur-
tidslinje
Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.
Se tidslinjeHotellet i Carlsberg Byen er indrettet i to markante, fredede bygninger, Maltmagasinet og Lagerkælder 3. Engang var der øl i kæmpe tønder bag de røde murstensmure og de ikoniske gyldne skiver. I dag finder du luksushotellet Hotel Ottilia.
Hotellet er opkaldt efter bryggeren Carl Jacobsens kone, Ottilia (1854-1903). Hende kan du se stå ved hans side på Dipylonporten, som er en stor port i forlængelse af Maltmagasinet. Du kan også mærke hende i hotellets indretning, hvor du flere steder kan møde tornede tidsler, blandt andet i keramikken. Tidslen er Skotlands nationalblomst og skotskfødte Otillias yndlingsblomst.
De gamle bygninger
To markante bygninger danner rammerne for Hotel Ottilia, og det kom de til gennem en transformation med respekt for de oprindelige kendetegn og for historien.
Det gamle Maltmagasin med det irrede kobbertårn stammer fra det oprindelige Ny Carlsberg og er opført i 1881. Det er tegnet af arkitekt Vilhelm Dahlerup (1836-1907) og var en central bygning i Carl Jacobsens Ny Carlsberg Bryggeri. Dengang rummede det både Ny Carlsberg Bryghus, maskincentralen og maltmagasinerne. I dag finder du hotellets lobby, bar og konferencelokaler der.
Vilhelm Dahlerup tegnede også Dipylonporten ved Maltmagasinets side. Da den dobbeltbuede teglstensport blev bygget i 1892, fungerede den som indgangsportal til Ny Carlsberg. Dengang blev der opbevaret malt, men i dag er der indrettet en lounge med pejs.
I forlængelse af Maltmagasinet ligger Lagerkælder 3, tegnet af arkitekt Svenn Eske Kristensen (1905-2000) og opført i 1969. Egentlig er det ikke en kælder, men da bygningens funktion var at lagre øl i store horisontale tanke, som man tidligere mest havde gjort i kældre, fik den navn derefter. Bygningens klare signatur er de bladguldsgyldne skiver på facaden. Skiverne er oprindelige og blev bygget som et symbol på de horisontale tanke, der lå inde bagved. I dag er det bag dem og bag de runde vinduer, du finder størstedelen af hotelværelserne.
Ombygningen
Selvom meget er bevaret, og de gamle kornsiloer, maltlagre og maskiner i dag er en del af indretningen, har transformationen også haft betydning for bygningens udtryk.
Langs de gyldne skiver på facaden, er der kommet vertikale vinduer, så hotellets gæster kan få lys ind på deres værelser. Noget lignende er sket på den modsatte side af bygningen, hvor de gamle cirkler af mursten er byttet ud med glaspartier, der spejler skiverne på den anden side.
På hotellets tag er restauranten Tramonto blevet bygget i en let glasbygning med tilhørende tagterrasse, hvorfra man har udsigt over bydelen og resten af København. I bygningernes to nederste etager ligger et eksklusivt spaområde under det gamle hvælvede murstensloft. Det er dog ikke en direkte del af hotellet og skal bookes separat.
I nærheden af Hotel Ottilia
Fra Hotel Ottilia kan du udforske Carlsberg Byen og blandt andet gå gennem de to ikoniske porte, Dipylonporten og Elefantporten, på Ny Carlsberg Vej. Hvis du har lyst til en lidt længere tur, kan du gå mod Enghave Plads. På vejen kan du for eksempel gå igennem Humleby og Enghaveparken og forbi spillestedet VEGA.