Villa Copenhagen: Fra post til pomp og pragt

Erhverv

800
© Villa Copenhagen
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

’Toiletslottet’ blev Centralpostbygningen hurtigt døbt af offentligheden, da den stod færdig i 1912. Det blev den på grund af dens mange bekvemmeligheder – indlagt elektricitet, centralvarme og tilsyneladende uforholdsmæssigt mange toiletter. Ekstravagancen og bekvemmeligheden er blevet bevaret i bygningens transformation til luksushotellet Villa Copenhagen.

I dag er det værelsesnøgler og ikke breve, der udveksles, men oprindeligt blev Centralpostbygningen opført som hovedsæde for Post- og Telegrafvæsenet. Gennem 100 år har den fungeret som hovedsæde for det danske postvæsen. Bygningen er tegnet af arkitekten Heinrich Wenck (1851-1936), som også tegnede Københavns Hovedbanegård. De to bygninger er tæt placeret, og det var vigtigt, så posten kunne transporteres med tog til postbygningen, hvorfra den kunne videredistribueres.

Omfattende forvandling

I 2014 blev Centralpostbygningen sat til salg og senere opkøbt af ejendomsselskabet Strawberry Group, der er ejet af den norske milliardær Petter A. Stordalen. Drømmen om et luksushotel blev realiseret i 2020, og det var vigtigt i transformationen til hotel at bevare bygningens udtryk og historiske kvaliteter.

Selvom den røde murstensbygning har gennemgået en vild transformation, kan man sagtens genkende den. Facaden med sandstensreliefferne er den samme, og selvom taget og vinduerne er nye, er de lavet i oprindelig stil, så de ligner sig selv. Det betyder for eksempel, at der er spil i alle ruder, så de er uklare, og at taget er blevet restaureret, så det ligner det originale med kobberdetaljer. De mange detaljer skyldes, at bygningen oprindeligt er opført i fransk inspireret nybarok stil, hvis kendetegn er pompøsitet og detaljerigdom.

Luksus med grønt fokus

Har du booket en overnatning, kan du også booke adgang til hotellets pool, som du finder på bygningens eneste flade tag med udsigt til Tivoli. Poolen bliver opvarmet med overskudsenergi fra bygningen. Generelt er der fokus på at undgå spild, og du kommer som gæst ikke til at møde engangsprodukter. Noget andet, du til gengæld kan møde, er en original Per Kirkeby eller kunstværker af Olafur Eliasson. Det er ejeren Petter Stordalens private samling, som du finder i hotellet.

I nærheden af Villa Copenhagen

Hvis du står udenfor Villa Copenhagen på Tietgensgade, kan du se søsterbyggeriet Københavns Hovedbanegård. Du kan også se Tivoli, og går du den vej, kan du med fordel lægge vejen forbi det pompøse museum Glyptoteket. Hvis du ikke er i humør til museumsbesøg, er det også dejligt bare at sidde lidt i Glyptotekshaven og nyde museets symmetri udefra.