Aktivitetshuset

Kultur

800
Photo: Rambøll arkitekter og byudvikling
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Facaden filtrerer lys ind på de udendørs boldbaner, som befandt man sig i en skovbund. Aktivitetshuset med de de iøjenfaldende facader har givet et tiltrængt løft til et slidt område af byen.

I det nordvestligste hjørne af Nørrebro ligger der et hus med en facade som et gækkebrev, hvor man kan spille bold i 2. sals højde med udsigt til baneterrænet og Grundtvigskirken. Det er et aktivitetshus til beboerne i boligkomplekset Den Grønne Trekant.
Huset er opført midt på en stor parkeringsplads på Vermundsgade ved Lejerbos almene boligbyggeri – i folkemunde kendt som Den Grønne Trekant. Boligforeningen, der er Danmarks største, havde længe haft brug for et samlingssted for beboerne, da huset stod færdigt i 2010. Først og fremmest handler projektet om at skabe fritidstilbud for de mere end tusind børn og unge i området, men der er også tænkt i mere voksne aktiviteter som for eksempel en stor café i stueetagen.

Sport i top

Aktivitetshuset er i tre plan og har plads til det meste. Det første der springer i øjnene, er et stort udendørs boldbur, som arkitekterne har valgt at lægge op på husets tag. På den måde er der blevet skabt et område til sport og leg uden at inddrage ekstrakvadratmeter.
Her kan der spilles håndbold, fodbold og basketball med en storslået udsigt over byen. Og man skal ikke være bange for at skyde en “selvhenter” ud over kanten, for facaden er trukket helt op over boldbanen og lukket af med et net i toppen, så eventuelle vildskud holdes nede. Man kommer til boldburet via en udvendig trappe og der er åbent for alle. Dog er det blevet besluttet at lukke af om natten af hensyn til naboernes nattesøvn.

Klubværelser og café

Førstesalen rummer en håndfuld lokaler til møde- og klubaktiviteter som lektiecafé, it-værksted og danseundervisning. I stueetagen ligger der et caféområde med køkken, der nok skal blive populært blandt kaffetørstige lokale, der ikke er til bodega-stemningen på det nærliggende “Bageriet”. De tilstødende lokaler er blevet indrettet til kontorer.

Flimmer i facaden

Husets iøjefaldende facade er udstanset i aluminiumplader. De mere eller mindre vilkårlige åbninger og sprækker filtrerer indsyn og udsyn og fungerer nærmest som et dække af løv. Træmetaforen går igen i bunden af huset, som er hævet op på søjler som træstammerne i en skov. Den grønne gummibelægning på taget ligger i forlængelse af de omkringliggende træers kroner og giver om sommeren en ubrudt stribe af grønt langs parkeringspladsen.

Samlet løft til området

Aktivitetshuset er et blandt en række tiltag i Haraldsgadekvarterets områdeløft, der blev sat i værk for at forbedre bymiljøet i kvarteret, der var ved at være nedslidt. Sideløbende med udviklingen af det nye hus er gårdrummene i Den Grønne Trekant også blevet piftet op med nye træer, belysning, ny belægning og legeredskaber og andet by-inventar. Sammen med beboerhuset har det givet et synligt løft til boligområdet, Den Grønne Trekant, der i efteråret 2010 fik den tvivlsomme ære at komme med på listen over landets 29 ghettoområder. Listen var stærkt omdiskuteret, fordi ordet “ghetto” gør noget ved, hvordan man ser på et boligområde, selv den bedste arkitektur kan have meget svært ved at ændre på.

Sted

København, Nørrebro

Arkitekt

WITRAZ

Bygherre

Lejerbo

Ingeniør

Wessberg

Entreprenør

Ason A/S

Opført

2010
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje