Avedøre Kraftvarmeværk

Erhverv

800
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Avedøre Kraftvarmeværk er et hovedværk i efterkrigstidens industriarkitektur. Avedøre Kraftvarmeværk ligger på den delvis kunstige halvø Avedøre Holme syd for København. Værket består af to kraftværksblokke: Avedøre I fra 1990 og Avedøre II fra 2001.

Avedøre Kraftvarmeværk producerer elektricitet til det sjællandske elnet og varme til det storkøbenhavnske fjernvarmenet. Værket kan dække strømforbruget i 1,2 millioner hjem og fjernvarmebehovet i 190.000 hjem. Dermed dækker Avedøre Kraftvarmeværk omkring 30 % af strømforbruget i Østdanmark.

I 1983 vandt arkitekterne Claus Bjarrum og Jørgen Hauxner førstepræmien i en arkitektkonkurrence om et nyt kraftvarmeværk på Avedøre Holme. Dette kraftværk, Avedøre I, er todelt: kraftvarme-produktionen finder sted i én bygning, hvor kedel og turbine er placeret. Dette kaldes et blokanlæg. Herfra ledes røgen til en anden bygning, røgrensningsbygningen. Til sidst slippes røgen ud af den 150 meter høje skorsten.

Taghældninger skaber asymmetriske prismer

Den store kedel- og turbinebygning er hævet på en 5 meter høj granitbeklædt basis og er den højeste af de to bygninger. Taghældningerne på de to bygninger følger en stigende bevægelse fra røgrensningsanlæggets laveste del til toppen af den 70 meter høje kedel- og turbinebygning for til sidst at falde brat og flade ud over turbinehallen.

På begge bygninger hælder alle flader i forhold til vandret eller lodret. Sammen med de hældende tagflader får det Avedøre I’s to bygninger til at fremstå som store, asymmetriske prismer selv på lang afstand.

Blok nummer to

I 2001 stod en tilsvarende blok færdig. Denne blok, Avedøre II, blev opført for at dække et stigende varmebehov i hovedstadsområdet. Avedøre II repræsenterer en ny teknologi, der giver en høj udnyttelse af brændslerne til gavn for miljøet.