Bagsværd Kirke

Kirke

533
Photo: Kjeld de Fine Licht, Arkitekturbilleder.dk
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Det moderne danske kirkebyggeri toppede i 1970’erne med Jørn Utzons Bagsværd Kirke. En utraditionel kirke i hvid beton skaber lys og luft.

Bagsværd Kirke er opført i 1976 af arkitekten Jørn Utzon. Med sin store sans for rumskabende virkemidler repræsenterer Utzon en organisk og enkel arkitektur. Netop i kraft af dette formsprog er Bagsværd Kirke et hovedværk i nyere dansk kirkearkitektur.

En kirke med moderne udtryk

Udefra ligner Bagsværd Kirke ikke det, vi normalt forstår ved en traditionel kirke. Tværtimod får de glatte, hvide betonfacader og de grå aluminiumstage snarere bygningen til at minde om et anonymt moderne industribyggeri eller en fabrik.
Men træder man indenfor, mødes man af et kirkerum badet i dagslys og med en fin kombination af bløde, afrundede former og skarpe kanter.

Et loft af drivende skyer

Det hvide betonloft bølger hen over rummet og minder om drivende skyer, der ligesom i andre af Utzons byggerier har været inspirationskilden. Det er ikke kun loftet, der virker flydende; også væggene er opløste. Kirkerummet fortsætter nemlig delvist ud i sidebygningerne, hvorfra der kommer et kraftigt dagslys. Altervæggen består kun af et luftigt net af tynde, hvide teglfliser.

En ny måde at bygge kirker på

Bagsværd Kirke forener altså på én og samme tid et stramt design med organiske former. Man havde ikke tidligere set lignende kirkebyggerier i Danmark, og kirken tilføjede derfor nye dimensioner til måden at opfatte og bygge kirker på i Danmark.

Altertæpper og anden kunstnerisk udsmykning er udført af væveren og keramikeren Lin Utzon.