Kingohusene / Romerhusene

Bolig

800
© Andreas Trier Mørch, arkitekturbilleder.dk
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Kingohusene er en sammenhængende perlekæde af ens huse med ugenerte gårdhaver, der indgår i harmoni med landskabet. I 1953 vandt Jørn Utzon i samarbejde med Ib Møgelvang en svensk arkitektkonkurrence om nye boligtyper. Utzons forslag brød med den traditionelle danske familiebolig som fritliggende hus på egen grund.

I stedet præsenterede han en samlet bebyggelsesplan, hvor husene ligger side om side. Til gengæld har hvert hus en ugenert gårdhave i midten omringet af henholdsvis huset og beskyttende mure.

Hustypen er inspireret af det romerske atriumhus, der dannede udgangspunkt for Kingohusene i Helsingør. De kvadratiske gårdrum er omkranset af et vinkelhus og mure, der aftrappes mod omgivelserne og udsigten. Af samme grund er hvert hus placeret i nøje overensstemmelse med naturomgivelserne.

Bebyggelsen er et af de første eksempler på Utzons såkaldte additive arkitektur. De enkelte husenheder kan nemlig knyttes sammen på forskellige måder og forskyder sig både vandret og lodret i forhold til hinanden. Disse forskydninger, det homogene materialevalg af gule mursten og de karakteristiske skorstene får bebyggelsen til at minde om en skulptur. En skulptur, der på én og samme tid værner om privatlivets fred og åbner mod fællesskabet.

Ved opførelsen vakte husene opmærksomhed som fremtidens boligform, og i de følgende år indgik atriumhuse i mange nye bebyggelser.