BaneGaarden: Faldefærdige trælader i grøn forvandling

Kultur

800
© Casper Brogaard Højer, Rønnow Arkitekter

Lige bag skinnerne, gennem en gangtunnel fra travle Enghavevej, findes et overraskende åndehul. Et gammelt industriområde overtaget af vildtvoksende natur. Her ligger BaneGaarden som et gastronomisk samlingspunkt og rekreativt område til byens brugere.

Ni trælader blev i begyndelsen af 1900-tallet opført af DSB på et areal, lige øst for banelegemet som snor sig ind og ud fra Hovedbanegården. Formålet var at tørre og opbevare træ som var skåret på et savværk lige ved siden af, men med årene blev ladernes funktion overflødig og i 1950’erne blev de forladt og overladt til sig selv. Både bygningerne og det omkringliggende område blev langsomt men sikkert overtaget af vildtvoksende natur og forfald.

Fra forfald til en grøn byoase

Et renovationsprojekt anført af blandt andre Aarstiderne-stifterne Søren Ejlersen og Thomas Hartung med støtte fra Realdania og områdets ejer, DSB Ejendomme, blev sat i søen. Med Rønnow Arkitekter i spidsen blev træladernes og området – i dag kendt som BaneGaarden – forvandlet til et nyt kulinarisk knudepunkt med fokus på bæredygtighed.

De gamle trælader minder om hovedgaden i en westernfilm, men du finder ingen pistolsvingende sherif her. I stedet gemmer området på cafe, restaurant, bageri og en række madboder med delikatesser. Desuden afholdes der diverse kulturelle begivenheder, workshops og læringsforløb, som alle har til formål at inspirere til en grønnere tankegang hos de besøgende.

Den vilde natur, der i årenes løb havde vokset sig frem omkring træladerne, står stadig uberørt hen, og man kan også finde brombærkrat, piletræsinstallationer og en have med høns og bier i den grønne oase.

Respektfuld transformation

Transformationen af de gamle trælader er sket med respekt for deres oprindelige historie, håndværk og materialebrug. Arkitekternes mantra var ’håndværk frem for hastværk’, hvorfor laderne er blevet istandsat ved brug af de oprindelige samlingsteknikker. Ud fra et bæredygtighedsperspektiv er der desuden i videst muligt omfang brugt naturlige byggematerialer, og facadernes brædder er blevet genbrugt og opfrisket med en særlig historisk kærnemælksmaling.

I nærheden af BaneGaarden

Udover renoveringen af de ni trælader, er der skabt en helhedsplan for Jernbanebyen. Og selvom der stadig er meget i vente, er stedet absolut et besøg værd. Ved siden af BaneGaarden findes den midlertidige studielandsby CPH Village. Derudover også den charmerende – og lidt hemmelige – Den Gule By, som er en række gulkalkede boliger, der i sin tid blev bygget til DSBs arbejdere ved siden af det enorme centralværksted.

Sted

København, Sydhavn

Arkitekt

Rønnow Arkitekter

Bygherre

DSB Ejendomme
BaneGaarden

Ingeniør

Eduard Troelsgård

Opført

1909

Renoveret

2020

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.