Bikuben Kollegiet

Bolig

800
Photo: Jules Gassot
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Bikuben Kollegiet med den bemærkelsesværdige form og facade skjuler et boligbyggeri for unge, hvor privatliv og fællesskab er tænkt igennem til det yderste.

Mange af Københavns kollegier er bygget med lange gange, ensartede etager og klare adskillelser mellem beboernes værelser og de fælles opholdsområder. På Bikuben Kollegiet er det anderledes. I forbindelse med byggeriet blev der udskrevet en konkurrence, som efterlyste visioner for fremtidens kollegiebyggeri.

Bedste projekt kom fra tegnestuen AART, der havde som vision at give mulighed for nye samværsformer og nye former for fællesskaber på kollegiet. Dette har Bikuben Kollegiet gjort til virkelighed ved at gøre køkkener, opholdsrum og større fællesområder til multirum, gymnastikrum, vaskeri og taghave forskudt på forskellige etager. Både køkkener og fælles områder er orienteret indad mod en central gård, og dermed er det muligt at se fra det ene område til det andet.

Søjle, spiraler og lysudsmykning

Bikuben Kollegiet bygget op om et rotationsprincip, hvor rækker af boliger vrider sig forbi fællesarealerne op igennem bygningen. Nederst hviler bygningen på en central sokkel, som ud mod gaden giver plads til en søjlegang. Kollegiet fremstår som en kube, men den markante kasseform brydes flere steder af de åbne mellemrum, hvor der er plads til både indendørs og udendørs fællesarealer. I stueetagen er der planer om at etablere cafe.

Planen med det spektakulære byggeri var også, at Bikuben Kollegiet skulle fungere som en iøjnefaldende bygning, der, med sin beliggenhed på hjørnet af Njalsgade og Amager Fælledvej, ville udgøre Ørestads nordøstlige hjørne.

Kunstneren Viera Collaro har udsmykket Bikuben Kollegiet med forskellige lysinstallationer. Hun står desuden bag lysinstallationer på KUA, Aarhus Universitet og Avedøre Værket.