Prøvehus i Nuuk: Bæredygtig forskning på Grønland

Bolig

800
 

Vandkunsten og DTU studerer nye byggemetoder under ekstreme klimatiske forhold via et prøvehus.

Af Eva Ørum

Danmarks Tekniske Institut er bygherren på dette helt særlige projekt, hvor der bliver forsket i, hvordan man kan bygge bedre og mere bæredygtige boliger under arktiske forhold. Det giver også arkitekterne hos Vandkunsten mulighed for at undersøge boligkvaliteter helt i dybden.

Ekstreme forhold giver udfordringer

Det er mange minusgrader, skiftende luftfugtighed og en enorm kontrast mellem sommer og vinter, lys og mørke, nat og dag på Grønland. Det gør det vanskeligt at bygge optimalt, og på Grønland er der da heller ikke fundet konsensus om, hvordan det gøres bedst. Med nutidig teknologi og innovation i byggeriet, er der gode muligheder for at udvikle boliger, der i højere grad kan tilpasses og skabe komfort under de helt særlige forhold.

Landskabelig kontekst

Prøvehuset i Nuuk ligger i fjeldet og er nøje passet ind med forskudte planer og stolper, der til sammen føjer huset elegant til sine naturlige omgivelser. Hele huset er udviklet med afsæt i forskellene på de lyse døgn om sommeren og den mørke vinter.

Tilpasset lys og mørke

Huset er inddelt i to zoner. Der er en kerne, der er fuldt opvarmet. Her kan man opholde sig og få varme om vinteren, mens man om sommeren kan trække sig derind for at få hvile under de lyse døgn.  

Mellemzonen kaldes det område, der befinder sig under bygningens ydre klimaskærm. I vinterhalvåret beskytter den mod kulde og vind. Samtidig skaber den rum for aktiviteter, der kan finde sted i rummet mellem ude og inde. Således er huset udformet ud fra ideen om, at zonernes værdi og funktion følger årets gang og gør det muligt at udnytte både sollys, mørke og passiv varme samtidig.   

Baseret på et visionsprojekt

Byggeriet og projektet er egentlig opstået som visionsprojekt, som Tegnestuen Vandkunsten og tegnestuerne Qarsoq og Clement & Carlsen fra Nuuk i 2012 udstillede i den danske pavillon på Arkitekturbiennalen i Venedig under temaet Possible Greenland. I en pavillon ved siden af indsamler forskere data om alle de dele af et miljø, der påvirkes af forskellige materialer og byggemetoder.