Camp Adventure: En tredimensionel skovtur

Byrum

800
SydkystDanmark / Unsplash

Naturen skaber selv oplevelsen, men arkitekturen gør den tilgængelig. Camp Adventure på Sydsjælland kobler arkitektur og natur på en spektakulær måde.

Af Mathias Lysgaard Møller

Med Camp Adventure har tegnestuen EFFEKT skabt en af de mest dramatiske måder at beskue naturen på i Danmark. Når billetten er indløst vandrer man først langs en trædækket sti, som bugter og snor sig et godt stykke gennem natur og skov. Dernæst mødes man af hovedværket, Skovtårnet. 

Skovtårnet er et 45 meter højt hyperbelformet udsigtstårn. I samarbejde med ingeniørerne fra Arup har EFFEKT skabt en form, som snor sig omkring trækronernes form. Øverste platform er hele 140 meter over havniveau, hvilket gør den til Sjællands højeste udsigtspunkt. På en klar dag skulle man kunne se helt til Turning Torso i Malmø. 

Den karakteristiske form på tårnet giver plads til at rigtig mange mennesker kan nyde udsigten fra toppen på samme tid. Samtidig skaber det en tæthed med de omkringliggende træer, som man nærmest kan række ud og røre på vej op. De geometriske grundformer i tårnet står i en imponerende kontrast til den smukke natur, som omkranser det. Udsigten hen over trætoppene taler for sig selv. 

Dansk natur og biodiversitet har sjældent været både så presset og så værdsat som det er tilfældet i dag. Det nye fokus på bæredygtighed og naturbevarelse har på det seneste skabt en bølge af naturoplevelser som iscenesættes vha. arkitektoniske virkemidler. Et kommende nyt velkomstcenter i Mols Bjerge af Arkitema, samt Vadehavscenteret af Dorte Mandrup Arkitekter og nu Camp Adventure i Gisselfelt Kloster skov, er alle projekter, som eksemplificerer denne nye tendens.  

Fakta: 

  • At Camp Adventure åbnede i april 2019 er ikke en tilfældighed. Det skete nemlig på 130-års dagen for åbningen af Eiffeltårnet. Hvor Eiffeltårnet årligt tiltrækker over 7 millioner gæster, så havde Camp Adventure en ambition om at tiltrække 100.000 gæster årligt. Fem måneder efter åbningen kunne man dog allerede melde om tæt på 250.000 besøgende. 
  • Udover skovtårnet rummer Camp Adventure en række naturtilbud, herunder en klatrepark med 10 forhindringsbaner og cafeer / restaurant.

Tæt på:

På Sydsjælland skal man ikke lede langt efter den næste naturoplevelse.  Kører man en halv time mod øst finder man Stevns Klint, der har status som UNESCO verdensarv. Stevns Klint er et geologisk skatkammer, som bedre end noget andet sted i verden viser hvordan jorden så ud for 65 millioner år siden. Her findes spor af det meteornedslag som ramte området omkring nutidens Mexico, og som førte til dinosaurussernes udryddelse. I 2021 åbner et smukt nyt besøgscenter, tegnet af Praksis Arkitekter ved Stevns Klint.

Land og by

Rønnede

Arkitekt

Effekt

Ingeniør

Arup

Bygherre

Camp Adventure Park

Opført

2019

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.