Grønttorvet

Byrum

800
Photo: Tom Jersøe
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Tidligere var det markedsplads for byens grossister af blomster og grøntsager. Nu er endnu et nyt bykvarter ved at vokse frem.

Grønttorvet i Valby har siden 1958 været engrosmarked for blomster- og grønthandlere. I dag er den historiske markedsplads i færd med at blive omdannet til nyt boligområde.

På området, der i størrelse svarer til 20 fodboldbaner, er der lige nu ved at blive opført højhuse, institutioner, butikker, cafeer, en park og kontorer. I perioden fra de sidste handlende forlod Grønttorvet i 2016 til det nye område står færdigt, har det huset forskellige kulturelle initiativer. Blandt andet har kunstgallerier, atelierer, en cafe og værksteder givet næring til området og tilført området en midlertidig stærk og kreativ identitet.

Forskellige indslag vil minde beboerne om historien: nogle af bygningerne opkaldes efter blomster som hydrangea, amaryllis og dahlia. Langs gader og pladser vil der være frugttræer og buske, og på pladsen hvor grøntmarkedet stod, vil der blive etableret en stor park.

Boliger, der er til at betale, bliver stadig sværere at finde i København og mange af de nye byggeprojekter er for dyre til en gennemsnitlig indkomst. Målet på Grønttorvet er at imødekomme det problem. Derfor bliver de 2200 lejligheder en blanding af ældre- og studieboliger, kollegieværelser og bofællesskaber.

Sted

Valby

Arkitekt

Mangor & Nagel Arkitekter
Sangberg Architects
Werk Arkitekter
Effekt
Transform
Holcher Nordberg
Rubow arkitekter

Bygherre

Ny Valby
FB Gruppen
PKA

Ingeniør

Midconsult

Opført

2025
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje