Center For Renhold

Erhverv

Center for Renhold
Photo: Ty Stange
 

I den tætte middelalderby, er der blevet plads til arkitektonisk nytænkning ved at udnytte en parkeringskælder særdeles innovativt.

Nyt møder gammelt på nytænkende vis

Midt i Københavns centrum, hvor det vrimler med bygninger fra middelalderen, har Center for Renhold fået nye lokaler.

Den klassiske udfordring med at få ny arkitektur til at spille sammen med gammel har POLYFORM i dette projekt løst i samarbejde med den hollandske tegnestue Karres en Brands. Konceptet blev at bygge nedad i stedet for opad. En gammel parkeringskælder under Hauser Plads er blevet udnyttet til at skabe nye pladskrævende kontorer og mandskabsfaciliteter, der trods de mange kvadratmeter ikke skygger for den tætte middelalderby.

Grunden til at man har valgt den udfordrende placering af hovedsædet i Københavns bymidte er, at man ved den centrale placering kan opnå store tids- og ressourcemæssige besparelser, der gør projektet både rentabelt og bæredygtigt.

Dagslys i en underjordisk bygning

Alle husets primære funktioner er placeret rundt om et åbent gårdrum for at udnytte dagslyset mest muligt. Atriummet er formet som en amøbe, hvis bløde former maksimerer lysindtaget i bygningen og sikrer, at lokalerne lever op til arbejdsmiljøkrav for lysindtag og udsyn. I gårdhaven skifter den varierede beplantning farver og teksturer efter årstiderne og det stenlagte område danner ramme om medarbejdernes pauser samt udendørs arbejdspladser.

Bygningen indeholder funktioner som kontor, køkken, kantine, opholdsrum og omklædnings- og badefaciliteter for centerets medarbejder. Desuden bliver renholdelsesvogne kørt ned i bygningen via rampen fra den tidligere P-kælder og opbevaret sammen med andet materiel, når det ikke er i brug.

Organiseringen af funktionerne og sammentænkningen med landskabet, har gjort det muligt at skabe et attraktivt kontor- og arbejdsmiljø for ca. 100 daglige brugere.

En legeplads på toppen

Før anlægsarbejdet gik i gang husede Hauser Plads en legeplads til områdets børn. Selvom pladsen nu er Center for Renholds nye adresse, har man placeret en legeplads på toppen af bygningen med grønne og frodige bakker. Hauser Plads skal være et fristed med plads til både leg og afslapning.

Ombygningen af p-kælderen og udformningen af den nye legeplads er koordineret tæt med fornyelsen af Købmagergade og Kultorvet, som er ved at få et tiltrængt ansigts løft. Der er det ligeledes POLYFORM, der står bag designet. Målet er at skabe et sammen hængende byrums forløb fra Nørreport og hele vejen ned gennemdet københavnske strøg til Amagertorv.

Sted

Indre by

Arkitekt

Polyform
Karres en Brandt Architecture and Urban Planning

Bygherre

Københavns Ejendomme

Ingeniør

Oluf Jørgensen A/S

Opført

2011
 

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.