Dansk Jødisk Museum: Fusion af fortid og fremtid

Kultur

800
© Bjarke MacCarthy
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Daniel Libeskind har tegnet museet, der arkitektonisk afspejler den jødiske kultur og religion. Museet er knyttet sammen med det gamle Galejhuset med hvælvede stenrum og giver en stærk og intim oplevelse for besøgende.

Ideen bag Dansk Jødisk Museums udformning kommer fra det hebraiske ord Mitzvah, som betyder bud, forpligtelse eller god gerning. Det er den amerikanske arkitekt Daniel Libeskind, kendt for det jødiske museum i Berlin, der har tegnet museets interiør.
Libeskind har ladet sig inspirere af begrebet Mitzvah, fordi den jødiske historie i Danmark blandt andet handler om de gode gerninger, der reddede de fleste danske jøder fra Holocaust under 2. Verdenskrig.

Gå ind i teksten

Skæve vinkler og en mosaik af overraskende flader og fremspring møder en, når man bevæger sig ind i museet. Der er en mening med den mystiske arkitektur. Museets gange er nemlig formet som de fire bogstaver, der på hebraisk danner begrebet Mitzvah.

Når man bevæger sig gennem gangene, bevæger man sig således inde i en tekst, som symboliserer den gode gerning. Samtidig henviser museets udformning til jødedommens religiøse tekster, der, ligesom museets gange, er omgivet af et væld af henvisninger og kan læses i flere lag.

Historien peger ind i fremtiden

Museets formål er at udforske, bevare og formidle den jødiske kulturarv i Danmark. Placeringen af museet i Galejhuset er ikke tilfældig: Dansk Jødisk Museum er med Libeskinds egne ord det sted, “der, i Mitzvahs enestående ramme, afdækker en dyb tradition og dens fremtid.”

Sammenkædningen af den gamle struktur i Galejhusets hvælvede stenrum og den overraskende forbindelse til det unikke udstillingsrum skaber en dynamisk dialog mellem fortidens og fremtidens arkitektur.

Nyt indgangsparti

Efter en længere corona-nedlukning genåbnede museet med et nyt indgangsparti, også designet af Daniel Libeskind. Dette nye parti vokser op fra forpladsen foran museet i Bibliotekshaven og forbedrer tilgængeligheden og synligheden af museet. Dertil er det på mange måder en fuldførelse af det værk, som blev påbegyndt med museets grundlæggelse i 2004.

I nærheden af Dansk Jødisk Museum

Dansk Jødisk Museum er placeret i bibliotekshaven bag Den Sorte Diamant. Og inden for 5 minutters gang ligger Christiansborg Slot, Krigsmuseet, Kongernes Lapidarium og Dansk Arkitektur Center – alle sammen steder, der ligesom Dansk Jødisk Museum er en del af Københavns Kulturkvarter. En sammenslutning af institutioner, der giver danskerne og byens turister en unik mulighed for at opleve og forstå Danmarks fortid, nutid og fremtid i et samlet byområde.

Sted

København, Indre by

Arkitekt

Studio Libeskind

Bygherre

Dansk Jødisk Museum

Opført

2004

Renoveret

2022
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje