Demokratiets arnested i Roskilde Palæ

Kultur

800
Jakob Fälling
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Det gule palæ i Roskilde har rummet både kongehuset og demokratiets forløber. Stedet emmer af storhed, men gemmer også på mange overraskelser.

Af Jakob Fälling

Den kongelige fortid fornægter sig ikke i Roskilde Palæ. Det symmetriske barokpalæ med sidefløje kliner sig op ad Roskilde Domkirke, og alene mødet mellem de to bygninger er en nydelse for alle, der går indenfor i palæets gård. Palæet blev opført som kongelig bolig, når kongefamilien deltog i kirkens ceremonier. Staldene var tiltænkt heste, vogne, linned, sølvtøj og andet, som det royale følge medbragte.

Palæet forblev ikke kongebolig længe, og siden har bygningerne haft et væld af funktioner. Mest kendt er tiden, da Øernes Stænderforsamling mødtes i palæets store sal i 1835-48. Stænderforsamlingerne dannede grundlag for indførelsen af demokrati i landet i 1849.

Smukke omgivelser

Roskilde Palæ rummer i dag Museet for Samtidskunst, som har en fin lille kunstboghandel og Roskildes hemmeligste café. I sidefløjene afholder Roskilde Kunstforenings udstillinger med gratis adgang. Gå endelig rundt om palæet og oplev den forbløffende rolige palæhave, som ligger bag muren med kig til både domkirke, palæ og Byens hus. Gå igennem hvælvingen ud til domkirken og læg mærke til forbindelsesbygningen Absalonbuen mellem kirke og palæ. Den er bygget i frådsten eller kildesten, ligesom flere af byens ældste middelalderkirker.

Fakta:

  • Roskilde Palæ er i dag bispebolig og hjemsted for Roskilde Stift.
  • Murstenene på Roskilde Palæ er synlige under kalkoverfladen, hvilket ikke er normen for barokke bygningsværker. Man siger, at der ikke var tid til at pudse facaden.

I nærheden af Roskilde Palæ

Roskildes bymidte er rig på arkitektoniske værker og byrum. Oplev den ubebyggede mark Provstevænget, der i middelalderen rummede et helt bykvarter, men i dag er et fristed med grussti og storslået udsigt over fjorden. Lidt længere vestpå finder man Maglekilde Maskinfabrik på Maglekildevej og det idylliske Skt. Jørgensbjerg-kvarter, hvor bindingsværkshusene omkranser en af landets ældste kirker.

Sted

Roskilde

Land og by

Roskilde

Arkitekt

Lauritz de Thurah

Opført

1736
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje