Den Gamle By: En ægte tidsmaskine

Kultur

800
Photo: Den Gamle By

Gå i dine forfædres, endda dine forældres, fodspor, mens du bevæger dig tilbage i tiden og oplever, hvordan hverdagen engang formede sig. Få en snak med bagerjomfruen, gårdskarlen og lirekassemanden i købstadsmuseet Den Gamle By.

I Cereskrydset, i bunden af Botanisk Have i Aarhus ligger indgangen til Den Gamle By. Med front mod Aarhus midtby ligger den moderne hovedindgang fra 2023, der er tegnet af arkitektfirmaet Cubo.

Med et gulv af røde mursten, der går igen både inde og ude, bydes du indenfor i, hvad der føles som et stort overdækket torv. Her hæver sig et loft af varmt træ, og på væggene kan du opleve små videoer af livet, som det var engang. Videoerne er filmet i Den Gamle By, hvor der hver dag går udklædte frivillige i alle aldre og agerer ’datidens mennesker’. Har du brug for et overblik, vil du også møde en model over museet, så du kan få en fornemmelse af byen og alle dens kvarterer.

Indgang til historien

Som en indgangsportal til en tidsmaskine, markerer indgangsbygningen overgangen fra én tid til en anden, og bag den moderne indgang kan du opleve hele 400 års danmarkshistorie.

Alle bygningerne, du kan finde i museumsbyen, har tidligere været i brug forskellige steder i Danmark. Herfra er de nænsomt blevet nedtaget og genopført i Den Gamle By i en sammenhæng og i et tidsbillede, hvor de passer ind. Det betyder, at du både kan smage, lugte og mærke historien, mens du kigger ind i folks hjem, som de var engang, og slår en handel af med købmændene i deres butikker.

En optagethed af det, der er ved at forsvinde

Historien om Den Gamle By begynder med et enkelt hus og en mand ved navn Peter Holm. Han var optaget af det, der var ved at forsvinde, og i 1909 reddede han en borgmestergård fra 1597 fra nedrivning. Først blev den nedtaget og genopført som en udstilling på Landsudstillingen i Aarhus. Senere i 1914 fik den plads i Det Jyske Haveselskabs Have, der nu hedder Botanisk Have, og blev startskuddet til det, der i dag kendes som Den Gamle By.

Fra 7-Eleven til stylter og bindingsværkshuse

Byen bliver ved med at vokse, og flere huse, gader og forretninger har med tiden fået plads i den lille købstad, hvor du i dag kan besøge de fire tidsperioder: 2000-2014, 1950-1974, 1900-1927 og 1600-1900.

Gå forbi solcentret, en Blockbuster og en 7-Eleven fra 2014 eller spis en Sarah Bernhardt kage i konditoriet i 1970’erne. Besøg isenkræmmeren, modeforretningen eller automobilforhandleren, der alle er tegn på det moderne Danmarks opblomstring i 1920’erne. Og når fortovene bliver til brosten, og lejlighederne bliver til bindingsværkshuse, ved du, at du er nået til den gamle købstad. Her kan du gå på stylter, tage en svævetur i luftgyngen og besøge gæssene, der vandrer omkring ved søen.

Sted

Aarhus

Opført

1909

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.