Den Sorte Diamant: Havnens spejlende juvel

Kultur

800
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Den Sorte Diamant skråner næsten naturstridigt ud over Københavns Havn og spejler bølgeskvulp i sin mørke, glitrende facade. Den særlige konstruktion giver bygningen et dynamisk udseende, der skiller sig ud på havnefronten.

Ud mod vandet kløver et stort snit bygningens sorte masse i to. Dette snit er beklædt med glas og indeholder bygningens store lyse atrium. Ved hjælp af tekniske beregninger har det været muligt at konstruere glasfacaden uden store tværgående eller lodrette bjælker – en klar gevinst for facadens æstetiske udtryk. Facaden på Den Sorte Diamant er beklædt med sort granit fra Zimbabwe, tilskåret og poleret i Norditalien. Hver sten vejer 75 kg.

Den skrå forspændte glasfacade består af et system af trykstænger og trykkabler, hvor der i ét lodret system er en belastning på 10 tons. Konstruktionen bæres øverst af den store ståldrager, der vejer 1 ton pr. meter og som fastholdes af ”syvtallerne” af polsk stål nederst i konstruktionen. En konstruktion, der muliggør den skrå facade uden for mange forstyrrende komponenter.

Bølgende betonbalkoner

En vanvittig svær udfordring for ingeniørerne fra MOE har været at skabe de bølgende balkoner i atriet, der samtidig også skulle skråne. Over 10.000 koordinatpunkter i formopbygningen gjorde, at man kunne forme, bukke og udforme forskallingen til støbningen og dermed give Den Sorte Diamants indre et nærmest silkeblødt look.

For syn og hørelse

Den Sorte Diamant byder på en række spændende kunstværker, herunder Kirkebybroen opkaldt efter den kendte danske kunstner, Per Kirkeby. Her pryder hans imponerende udsmykning hele loftet i broen, der forbinder Den Sorte Diamant med bibliotekets ældre bygninger.

Hver dag klokken 13.00 fyldes Den Sorte Diamants centrale atrium med lydkunst i nogle minutter. Værket “KATALOG” af komponisten Fuzzy indeholder 52 elektroakustiske stykker, inspireret af nogle af bibliotekets mest værdifulde skatte. Et nyt værk afspilles hver uge, og skaber en unik oplevelse for besøgende.

I nærheden af Den Sorte Diamant

Kigger du ud gennem det store atriums havnevendte glasfacade, kan du beundre Cirkelbroen som kunstneren Olafur Eliasson står bag. Mod syd finder du BLOX og Dansk Arkitektur Center, placeret på modsatte side af Søren Kierkegaards Plads.

Christiansborg Slot ligger også tæt på, adskilt kun af den charmerende, lidt hemmelige bibliotekshave, der blev anlagt i 1920. Haven er bygget ovenpå det der engang var kongens krigshavn, Tøjhushavnen. Den maritime fortid ses i enden af haven, hvor der er indmuret gamle fortøjningsringe til skibe.

Sted

København, Indre by

Arkitekt

Schmidt Hammer Lassen

Bygherre

Kulturministeriet

Ingeniør

Moe & Brødsgaard

Opført

1999
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje