Glaskuben: På kanten af havnen

Erhverv

800
Photo: Per Munkgaard Thorsen, Arkitekturbilleder.dk
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Med sit store atrium i midten udgør Nykredits hovedsæde, Glaskuben, en port mellem byen og havnen.

Nykredits hovedsæde ligger på Kalvebod Brygge på Københavns havnefront. Bygningen, der stod færdig i 2001, er tegnet af arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen. Det er samme arkitektfirma, der står bag Den Sorte Diamant på den anden side af Langebro.

Bygningen er formet som ét stort kubisk bygningsvolumen i glas, stål og granit. I ni af sine ti etager er huset opdelt i to slanke kontorfløje, der på den øverste etage er forbundne. En konstruktion, der betyder, at bygningen i midten rummer et stort firkantet atrium indrammet af henholdsvis de to kontorfløje og glas.

Den nederste indgangsetage rummer reception, kunstinstallationer, auditorium og en bred hovedtrappe. Hovedtrappen fører op til bygningens hjerte, det centrale atrium. Her skaber ophængte mødebokse, glaselevatorer, trapper, balkoner og tværgående gangbroer et oplevelsesrigt og inspirerende arbejdsmiljø.

På grund af de transparente byggematerialer er bygningens karakteristiske atrium også tydeligt udefra. Det betyder, at bygningen i kraft af sin form fremstår som en portåbning. En port mellem byen på den ene side og vandet i Københavns inderhavn på den anden side.

Dermed skaber huset en forbindelse til dets urbane omgivelser og dets beliggenhed mellem by og havn.

Ved siden af Glaskuben ligger endnu en bygning af Schmidt Hammer Lassen – også bygget til Nykredit og med skarp geometrisk form, nemlig Krystallen.