DFDS Færgeterminal: Minimalisme med et godt flow
Erhverv
Arkitektur-
tidslinje
Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.
Se tidslinjeDFDS færgeterminal på Amerika Plads er en minimalistisk begyndelse eller afslutning på rejsen.
For nogle var det sørgeligt, da færgelejet i 2004 flyttede fra Indre By nordpå til den gamle frihavn, og passagererne kan måske også savne den stemningsfulde ind- og udsejling forbi Amalienborg og Langelinie.
Til gengæld er det blevet langt lettere at komme til og fra færgen. Hvor passagertrafikken tidligere var tvunget ind i det tæt befærdede område omkring Bredgade og Kongens Nytorv, så føres den i dag via Kalkbrænderihavnsgade på Østerbro.
Alt-i-et byggeri
Ved mange færgelejer oplever gående passagerer at skulle købe billet et centralt sted for derefter at komme frem til færgen ved at vandre ad ramper og gennem lange gange. Den model har man gerne villet undgå hos tegnestuen 3XN, som har tegnet terminalen. I stedet har arkitekterne søgt at integrere alle funktioner i en og samme aflange bygning, der tager imod omkring 1.500 passagerer om dagen.
‘Ideen er, at folk træder ind i et flow, hvor de løbende kommer forbi de forskellige funktioner, såsom check-in, paskontrol, told etc.’, fortæller arkitekt Jørgen Søndermark fra 3XN.
Spektakulær minimalisme
Arkitektonisk er den nye færgeterminal en hel del mere spektakulær end den gamle.
Terminalen med tilhørende kontrolstation er udenpå beklædt med forskellige typer glas, hvilket er med til at skabe et minimalistisk udtryk.
Netop glasbeklædningen og den bagvedliggende belysning giver bygningen en særegen karakter i skumring og mørke. Terminalen løftes op fra molen af sorte sokler, der rummer depot- og lagerarealer. Kontrolstationen, som betjener lastbiler og anden gods trafik, er udformet som en slags gård-bygning, hvor forskellige elementer samles under et fælles tag. Taget har en udskæring i midten, som betyder, at der falder lys på stationens centrale gård.
Arkitektur-
tidslinje
Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.
Se tidslinjeUdforsk byen
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.