DGI Hovedkvarter: Vingstedcentret, Vejle

Erhverv

800
Photo: Andreas Trier Mørch, Arkitekturbilleder.dk
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Vingstedcentret blev indviet i 1974. Siden er flere bygninger kommet til, blandt andet et ovalt auditorium, hvorpå der ’svæver’ en bygning.

DGI står for Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger. DGI har tre landscentre: Vingstedcentret ved Vejle, Fuglsøcentret og Karpenhøj på Mols samt DGI-byen i København. På disse centre er den folkelige idræt gennem tiden blevet både debatteret og udøvet.

Rammen for idrætsforeningsliv

Allerede i 1903 løb det første store idrætsarrangement af stablen i Vingsted. I 1930’erne kom et stadion og vandrerhjem til, og i starten af 1970’erne indviedes en undervisnings- og kursusfløj. I dag er Vingstedcentret et moderne kursus- og konferencecenter med rødder i den danske folkeidræt.

Da Vingstedcentret blev indviet i 1974, dannede det ramme om uddannelsen af instruktører til ungdomsarbejdet i de danske skytte-, gymnastik- og idrætsforeninger. I 1994-95 blev centret udvidet med en administrationsbygning, der var tegnet af arkitektfirmaet 3xNielsen. Administrationsbygningen er sammensat af to hovedkomponenter: en aflang bygning placeret på solide ben, der fortsætter ind i et kvadratisk glastårn.

Ombygning skulle signalere samhørighed

I 1999 stod L.C. Johannsens Tegnestue for en ombygning af centret, ligesom tegnestuen tilføjede en ny bygning på 3.000 m2. DGI ønskede et auditorium og flere hotelværelser samt en bygningsform, der signalerer samhørighed med DGI-centrene på Mols og i København.

Bygningen består af et ovalt, træbeklædt auditorium, hvorpå der ‘svæver’ en boks med hotelværelser fordelt på to etager. Indenfor hæver foyeren sig i dobbelthøjde med balkon, hvorfra der er udsigt over foyerens liv. Her er små båse dekoreret med billedkunst, hvor en gruppe kan diskutere næste aktivitet.

Desuden findes et åbent rum med en spiraltrappe, der leder til de 30 nye hotelværelser. Fra foyeren har man direkte adgang til auditoriet, hvis runde form går igen i Fuglsøcentret på Mols og i DGI-byen i København.

Udvendig er auditoriet beklædt med western-red cedar-træ. Det hviler på en platform, så lys kan komme ind via vinduer ved gulvet. Huset ovenpå skinner i en kraftig rustrød farve, der står i kontrast til de store vinduespartier. En kontrast, som understreger den nye bygnings både robuste og lette udtryk.