Emaljehaven: Hvor det private og offentlige mødes
Bolig
Arkitektur-
tidslinje
Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.
Se tidslinjeKøbenhavns Nordvest-kvarter, der for få år siden var præget af tung industri, er ved at udvikle sig til en hip bydel med en række nye boliger, der flettes sammen af grønne områder. Et eksempel er Emaljehaven.
På grunden, der tidligere husede metalemballagefabrikken Glud & Marstrand på Frederiksborgvej ligger i dag en femetagers boligbebyggelse på 192 enheder med lige dele leje-, andels- og ejerboliger.
I byggeriet er den klassiske karréstruktur forenet med en samlende byplads, som er offentligt tilgængelig. Den løsning kom efter at kvarterets beboere havde formuleret ønsket om en bypark. Sådan blev både bygherrens og beboernes ønsker tilgodeset.
Gennem facaden er der tre portadgange til parken; en central 30 meter bred port i det nordvestlige hjørne, der udgør den centrale adgang til pladsen og parken, samt to mindre porte mod henholdsvis Rentemestervej og Rebslagervej. Der er anlagt en lund med opstammede træer i den nordlige ende af pladsen, og i indgangsportalen til byparken ligger en café med udendørsservering.
Knækket bevægelse
Byggeriet indeholder boliger, en café, en butik samt p-kælder til 124 biler. De 17.600 m2 samles i én langstrakt knækket bevægelse: et 18 meter højt og 11 meter bredt volumen i lys terrazzo.
Intet indhold afsløres mod gaden, men i sine hjørner brydes det høje byggeri for at blotlægge overraskende og lokale rum præget af en markant behandling af lys, akustik og materiale. Det lange træk mod gaden er skabt ved hjælp af ganske få elementer. De danner et tæppe med stærk karakter af ornamentik, men fremstår i princippet meget enkel, glat og sammenhængende med vinduerne i plan med facaden.
Dybde på den anden side
Mod parken gives facaden større dybde ved hjælp af terrasser og altaner. Samtidig er dele af vinduespartierne sat dybt i fladen, hvorved solens skyggevirkninger bliver mere dramatiske.
Bebyggelsen er placeret som en sluttet randbebyggelse med den lange side mod Rentemestervej og en kortere mod Rebslagervej og mod Frederiksborgvej. Bygningens hjørner er særligt markerede ved tagterrasser eller åbne porte i terræn.
Arkitektur-
tidslinje
Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.
Se tidslinjeUdforsk byen
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.