Fælledklubhuset

Kultur

800
Photo: Jens Larsen - imarken.dk
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Fælledparkens fodboldklubber er blevet genhuset i et nyt, æstetisk appellerende klubhus ved Vibenshus Runddel

De fire fodboldklubber i Fælledparken har siden 2011 kunne klæde om i helt nye lokaler. Det ‘nye’ klubhus til 32 millioner kr. bidrager desuden til, at Øster Allé bliver en mere levende boulevard.

Nedgravet og afskærmet

Det nye klubhus er blevet “gravet ned” på pladsen, og afskærmet ved hjælp af den overskydende jord – en slags voldanlæg – og selve Fælledklubhuset er placeret under, i og oven på denne vold.

Det kuperede terræn er et nyere element i Fælledparken, og bakken kan nu bruges til både leg og ophold og skal samtidig skærme for den dominerende trafikstøj i området fra Øster Allé.

Bygning i tre etager

På 1. sal ligger der en café med udsigt over Øster Allé og Fælledparken og med en vestvendt terrasse, der både kan anvendes ved lukkede arrangementer og være offentligt tilgængelig. På østsiden er der en mindre terrasse tilknyttet klublokalerne.

I stueetagen er hovedindgang, opsynskontor, handicaptoilet og depot, og i kælderen er der 22 omklædningsrum, et dommeromklædningsrum, to omklædningskabiner, vaskerum, sauna, rengøringsrum og et teknikrum.

Nye delepladser

Med bygningens udformning dannes der to pladser, henholdsvis en forplads over for metroen og en lokalplads ved den eksisterende mandskabsbygning på området. Pladserne er tænkt som opholdsrum forbåde husets brugere og beboere i nærområdet.

Hjemløse fodboldklubber

De primære brugere af huset er fælledklubberne, som består af de fire fodboldklubber Heimdal, Viktoria, HB (Handelsstandens Boldklub) og Østerbro Idrætsforening. Klubberne blev hjemløse, da ombygningen af den gamle Coca Cola-tribune i Parken gik i gang. Til gengæld for nogle års “hjemløshed” nyder klubhusets brugere nu godt af placeringen ved Vibenshus Runddel og den kommende metrostation.

Del af byrumsprojekt på Øster Allé

Realdania har støttet arkitektkonkurrencen om Fælledklubhuset, og står endvidere bag bestræbelserne på at skabe en ny boulevard og forbedre byrummet omkring Øster Allé i et partnerskab med Københavns Kommune.

Solidt og velisoleret

Fælledklubhuset er opført som et hus i lav energiklasse 2. Bygningens kompakte voluminer giver høj arealeffektivitet og et begrænset facadeareal – eller med andre ord, mindre varmetab. Vinduesarealerne placeres i forhold til at optimere udnyttelsen af daglys, og der er mulighed for at integrere solceller i facaderne.

Klubhuset er udført i armeret puds, der sammen med slidstærkematerialer som træ og linoleum på gulvene skal sikre, at bygningen kan tåle at blive brugt. Byggeriet blev taget i brug af Fælledklubberne i september 2011.