KB32: Brutalt beton i nye klæder
Erhverv
Arkitektur-
tidslinje
Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.
Se tidslinjeDSB’s gamle godsbanehotel lå i mange år bedrøveligt hen på adressen Kalvebod Brygge 32. Bygningens brutalistiske stil medvirkede til, at den var elsket og hadet. Nok mest det sidste. Men en gennemgribende transformation har genfødt og genrejst den brutale bygning som et af byens højst besungne byggerier.
KB32 er genopstået i et moderne udtryk præget af multifunktionel indretning, dagslys og materialer som egetræ, varmvalset stål og 55 år gammelt, fritlagt beton. Bygningen er forvandlet til et seks-etagers kontordomicil, der vidner om, at der godt kan skabes nyt på et eksisterende grundlag. Lokalplanen gav nemlig mulighed for at bygge til eller bygge mere – men i stedet blev det mest klimavenlige alternativ valgt. En renovering med det robuste råhus som fundament.
Hyldest til det oprindelige udtryk
Den 180 meter lange bygning blev oprindeligt tegnet af arkitekt Ole Hagen i 1967 – men den endte med et tilfældigt og usammenhængende udtryk, der var langt fra de oprindelige tanker. Indefra og ud har det nye design derfor brugt det originale udtryk og videreført og forstærket de kvaliteter, som huset er født med.
Vinduespartier i tydelig rytme, der gradvist bliver mindre opad fra stueetagen, gør den udstrakte facade til en komposition af forskellige dele med en takt, der refererer til bygningens oprindelige udtryk fra 1960’erne.
Imponerende rumligheder og specialløsninger
Indenfor er nedhængte lofter fjernet, og etagerne står med en imponerende loftshøjde på næsten 4,5 meter. Sammen med knap 4 meter høje vinduespartier bliver rummene åbnet og får naturligt dagslys kastet helt ind i den dybe bygning, hvor de lyse, rå betonbjælker er bevaret og giver et industrielt udtryk.
De høje rum har også krævet et særligt fokus på akustik. Store dele af bygningens indvendige overflader er dækket med mikro-perforerede, varmvalsede stålpaneler med bagvedliggende absorberende materiale, der dæmper lyden i kontormiljøet.
Overgange mellem inde og ude
I renoveringen er der også dannet en lettere adgang mellem inde og ude. Den nye tagterrasse løber i hele bygningens længde og kan bruges til ophold og træning. Derudover er der skabt åbninger, så det er muligt at få adgang til Rigsarkivets udendørshave fra 1. sal, samt udendørslommer i form af nyetablerede altaner på bygningens sydlige gavl.
Overlevede 90’erne
KB32 er en del af revitaliseringen af de gamle DSB-arealer og -ejendomme, der strækker sig fra hovedbanegården, forbi Dybbølsbro Station og videre ned mod Sydhavn Station – og også rummer Postbyen og Jernbanebyen. KB32 er én af de få bygninger, der overlevet Kalvebod Brygges byggeboom i 1990’erne, og den fortæller historien om jernbanens drivkraft for udviklingen af København. Bygningen vandt prisen for Byens Bedste Arkitektur i 2022, og står som et moderne vidne om, at der kan skabes ny, unik arkitektur på fortidens fundament.