Fiskepakhuse: Fra fiskehandel til turistattraktion

Erhverv

800
Photo: Kjeld de Fine Licht, Arkitekturbilleder.dk
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Thorvald Bindesbøll står bag en række huse i Skagen, som er bygget med inspiration fra Tyskerbryggen i Bergen. Oprindeligt fungerede de som pakhuse for egnens fiskere, i dag benyttes de bl.a. til caféer og restauranter.

Der er en helt særlig stemning på “toppen af Danmark”, og særligt i Skagen Havn er en række røde pakhusrækker på hver sin side af havnebassinet med til at gøre stedet til en turistmagnet.

Husene stod færdige i 1907. Det var også året, hvor havnen blev indviet af den daværende Kong Frederik VIII. Siden da er restauranter og caféer skudt op, men havnen er stadig en af Danmarks vigtigste fiskerihavne.

Uden filter

Arkitekten bag pakhusene hed Thorvald Bindesbøll, og han var søn af arkitekt M.G. Bindesbøll, som tegnede Thorvaldsens Museum i København. Thorvald blev selv kaldt for “Bølle”, bl.a. fordi han ofte sagde sin mening uden omsvøb. Han var kendt og elsket, frygtet og hadet for sine værker. “Bølle” var uddannet arkitekt, men fik kun opført meget få huse. Til gengæld står han bag en masse keramiske kunstværker.

Inspiration fra Norge

Thorvald Bindesbøll var inspireret af historiske bygninger fra Norge, særligt Tyskerbryggen i Bergen, som er fra begyndelsen af 1700-tallet. Husene i Skagen er opbygget efter samme princip med fire sammenbyggede gavlhuse, som holdes sammen af et højere langhus på bagsiden. Pakhusene skulle afløse de skure ved stranden som fiskere og fiskehandlere hidtil havde benyttet.