Flintholm Byområde

Byrum

Flintholm Byområde
Photo: Frederiksberg Kommune
 

Et større område mellem Flintholm Station og Solbjerg Have på Frederiksberg har gennemgået en etapevis udbygning med boliger, butikker, kollegium og institutioner. Som nabo til Flintholm metrostation har Flintholm byområde skaffet liv til et ellers lidt dødt hjørne.

Det er et helt nyt byområde, der på få år er vokset mellem mellem Flintholm Metrostation og Solbjerg Have på Frederiksberg. Erik Møller Arkitekter og Holscher Arkitekter har lavet planen for området i samarbejde og har helt fra starten stræbt efter, at området ikke skulle blive en lukket enklave på Frederiksberg, hvad beliggenheden ellers kunne føre til. I planen er der taget udgangspunkt i de eksisterende karakteristika på det klassiske Frederiksberg med mange private forhaver og etagebyggerierne med åbne facader og altaner. På den baggrund har man villet skabe en nutidig bydel, hvor offentlige og private områder flettes sammen på nye måder.

Nyfortolkning af karreen

Den nye bydel, Flintholm, ligger på kanten mellem den klassiske karreby og de mere åbne villakvarterer. Derfor var det oplagt at forsøge at forene det bedste fra begge verdener. Resultatet er blevet den såkaldt sammensatte karre, der låner fra både villaer og etageejendomme. Plejeboliger, supermarkeder og almindelige boliger fletter sig mellem hinanden. Levn fra industritiden er bevaret, og som samlingspunkt er der opført et nyt kultur- og bevægelseshus, der har plads til aktiviteter for alle aldre. Navnet er KU.BE. Det er opført af tegnestuen Adept og har allerede gjort sig bemærket for sin høje grad af rummelighed og fleksibilitet.

Boldspil over parkering

Midt i området er Flintholm Boulevard, bedre kendt som Dirch Passers Allé, anlagt som bydelens centrale strøg. Det centrale torv er pladsen foran kommunens gamle målerhus. Langs metroen er der placeret et parkeringshus i to etager, som dog ind mod bebyggelsen er maskeret som et bakket landskab. Dermed er det muligt at vandre lige op på parkeringshusets overside, som bliver reserveret til boldspil og anden afslapning.

Parkeringshuset er samtidig placeret oven på et forurenet område på det gamle baneterræn, så der derved lægges låg på forureningen.

Sted

Frederiksberg

Arkitekt

Erik Møller Arkitekter
Holscher Arkitekter

Bygherre

Frederiksberg Kommune
MT Højgaard
JM Danmark
Pension Danmark