Frihedsmuseet

Kultur

800
Photo: Lundgaard & Tranberg Architects

Det oprindelige museum brændte under mystiske omstændigheder ned for få år siden. Snart kan man igen opleve samlingen af vidnesbyrd om den danske frihedskamp under 2. Verdenskrig.

I 2013 blev Museet for Danmarks Frihedskamp 1940-1945 – bedre kendt som Frihedsmuseet – udsat for en ødelæggende brand, der førte til en fuldstændig nedrivning.

Det antages, at der var tale om brandstiftelse, men det er aldrig blevet bekræftet.

Takket være en kæmpe indsats fra Københavns Brandvæsen lykkedes det at redde museets genstande og arkiver. Blandt dem var fotografier, våben og andre genstande fra den tyske besættelsesperiode, der sammen viser Danmarks kamp for frihed, frihed og modstand mod nazisme.

Den anerkendte tegnestue Lundgaard & Tranberg Architects står bag det nye minimalistiske, bæredygtige og energibesparende museum, der forventes at åbne ved udgangen af 2019. Bygningen bliver arkitektonisk diskret og integreres med den omkringliggende Churchill Park til ære for det oprindelige museums placering. Museets indgang med information, butik og café får en bemærkelsesværdig form som en rotunde med grønt overdække.

Som et symbol på modstandsbevægelsens undergrundsarbejde og for at beskytte skrøbelige genstande fra dagslys, ligger museets udstillingsrum under jorden. Dermed har arkitekterne formået at understrege alvoren i udstillingen på en autentisk og respektfuld måde.