Frihedsmuseet: Arkitektur som vækker følelser

Kultur

800
Photo: Lundgaard & Tranberg Architects
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Det oprindelige museum brændte under mystiske omstændigheder ned for få år siden. Snart kan man igen opleve samlingen af vidnesbyrd om den danske frihedskamp under 2. Verdenskrig.

I 2013 blev Museet for Danmarks Frihedskamp 1940-1945 – bedre kendt som Frihedsmuseet – udsat for en ødelæggende brand, der førte til en fuldstændig nedrivning.

Det antages, at der var tale om brandstiftelse, men det er aldrig blevet bekræftet.

Takket være en kæmpe indsats fra Københavns Brandvæsen lykkedes det at redde museets genstande og arkiver. Blandt dem var fotografier, våben og andre genstande fra den tyske besættelsesperiode, der sammen viser Danmarks kamp for frihed, og modstand mod nazisme.

En grøn, diskret rotunde

Den anerkendte tegnestue Lundgaard & Tranberg Architects står bag det nye minimalistiske, bæredygtige og energibesparende museum, der åbnede ved udgangen af 2019. Bygningen er arkitektonisk diskret og integreres med den omkringliggende Churchill Park til ære for det oprindelige museums placering. Museets indgang med information, butik og café har en bemærkelsesværdig form som en rotunde med grønt overdække.

Arkitektur som understreger alvor

Som et symbol på modstandsbevægelsens undergrundsarbejde og for at beskytte skrøbelige genstande fra dagslys, ligger museets udstillingsrum under jorden. Dermed har arkitekterne formået at understrege alvoren i udstillingen på en autentisk og respektfuld måde.

I nærheden af Frihedsmuseet

Helt oplagt er det at krydse broen og besøge Kastellet, et af de bedst bevarede fæstningsanlæg i Nordeuropa der stadig benyttes som kaserne og arbejdsplads af det danske forsvar. Heller ikke langt derfra ligger to andre bygninger med en lang historie bag sig. Nemlig Marmorkirken og Amalienborg, som begge er et besøg værd.