Kannikegården: En ny juvel i Danmarks ældste by

Institution

800
Anders Sune Berg
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Historien er fuldstændig blottet og nærværende i Lundgaard & Tranbergs nutidige og smukke bygning midt i Ribes 1000 år gamle midte.

Af Eva Ørum

I Vestjylland ligger Ribe med rødderne dybt begravet i Danmarkshistorien. Her er middelalderen med de snoede gader og lave bindingsværkshuse synlig alle steder, og i centrum af det hele troner landets ældste domkirke, stor og vældig, med sine tunge sten og høje tårne. 

Netop her føjer Kannikegården sig naturligt ind mellem de lave, gamle huse rundt om kirkens åbne torv med sit sadeltag af tegl i hundredevis af røde nuancer og sine åbne glasfacader. Fortiden og nutiden blander sig her i så ren en form, at man kan se og mærke det fysisk. 

Såre enkel

Kannikegården ser såre enkel ud. Man kan se og mærke støbningerne i betonkonstruktionerne, der bærer hele bygningen og de lodrette egentræsplanker, der virker som lameller foran vinduerne. Man kan se, hvordan taghældningen følger nabohusene, og hvordan stenenes nuancer svarer til de ældre teglsten omkring pladsen og endda til den nye belægning. 

Dybt detaljeret

Det er et ekstra grundigt arbejde med alle detaljerne, der får den moderne bygning med de nye materialer til at falde så organisk sammen med det historiske miljø.  Hvis man for eksempel ser nærmere på teglstenene, kan man se masser af forskelligartet bevægelse i overfladen. Det er aftryk af sand og huller fra brændeovnens stålplader, der giver de nye tegl en stoflighed i de gamle omgivelser, hvor vind og vejr har givet stedet sin særlige karakter. 

Kannikegården er bygget for menighedsrådet, der i næsten 50 år har arbejdet for at finde vejen til en tidssvarende administrationsbygning, der kunne matche det kulturhistoriske miljø. 

Hverdag i en ruin

Huset skulle også vise sig at blive rammen om en fredet ruin fra 1100-tallet, for da der endelig var udsigt til, at drømmen kunne blive til virkelighed, stødte arkæologer på ruinerne fra spisesalen i et gammelt kloster. 

Ruinen ligger i dag helt blotlagt inde i selve bygningen, mens arbejdslivet udspiller sig rundt om den. Og selv når der er lukket, kan forbipasserende se direkte ned i fortiden gennem de store glaspartier langs Kannikegårdens facader. 

I nærheden 

læg mærke til mønstret i belægningen, hvis du bevæger dig hen over torvet og ind i Ribe Domkirke. Herinde er der adgang til tårnet, hvorfra man i 52 meters højde kan se ud over hele byen og videre over det eventyrlige marskland. 

Bevæg dig også gerne ned gennem de små gader i byen, hvor du vil støde på hyggelige beværtninger, små historiske museer om alt fra hekseafbrænding til vikingetiden og til den gamle rådhusbygning fra 1400-tallet, der fungerede som rådhus indtil for ganske få år siden. 

Har du bil eller mod på en tur lidt længere væk i bus eller på cykel, må du ikke snyde dig selv for en tur til Vadehavscentret i Vester Vedsted 9 km. syd for Ribe. Det er en fantastisk smuk bygning af Dorte Mandrup Arkitekter, hvis udstilling om hele vadehavet er sanselig og oplysende ud over det sædvanlige.