Glyptoteket: Trope-tempel til klassisk kunst

Kultur

800
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

På H.C. Andersens Boulevard, med udsigt til Tivoli og med en pompøs indgang, ligger et museum, der med sit irrede kobbertag og prægtige røde murstensfacade sender gæsterne tilbage i tiden. Ny Carlsberg Glyptotek hedder det, men de fleste kalder det blot Glyptoteket.

Glyptoteket. Ordet stammer fra det græske ”glyptos”, der betyder udskæring eller skulptur, og fra ordet ”theke”, der dækker over et sted, hvor noget er samlet eller opstillet.

Ny Carlsberg Glyptotek er, som navnet antyder, stiftet af bryggeren Carl Jacobsen, der brugte overskuddet fra sit bryggeri, Ny Carlsberg, til at skabe en enorm samling af kunst og kulturgenstande. Carl Jacobsen forærede sin samling til offentligheden i 1888 og stiftede dertil Glyptoteket, som åbnede for offentligheden i 1897.

Datidens stjernearkitekt

Museet består af tre sammensatte bygninger, hvoraf hovedbygningerne er skabt af tre forskellige arkitekter. Glyptotekets første bygning og Vinterhaven med den store kuppel blev udformet af en af datidens største arkitekter, Vilhelm Dahlerup (1836-1907). Det er også ham, der har tegnet Det Kongelige Teater, Statens Museum for Kunst og mange andre københavnske ikoner. Facaden er et godt eksempel på stilarten historicismen, hvis kendetegn er pompøse bygninger med træk fra historiske stilarter.

Bygget til naturligt lys

Indenfor som udenfor er bygningen udsmykket med stuk og marmor, og runder man et hjørne, kan man ikke undgå at blive mødt af en skulptur af et menneske eller et dyr – ja, det følger nærmest ens besøg igennem hele museet. Museet er bygget med blik for lige præcis Carl Jacobsens samling, og det var hans ønske at skabe et ”Skønhedstempel, hvor Kunsten kunne tale til alle”. Arkitekturen spillede derfor en stor rolle. Særligt tydeligt bliver det, hvis man lægger mærke til lysindfaldet. Museet blev bygget som et dagslysmuseum og havde kun åbent i de lyse timer. Åbningstiden om vinteren var derfor meget kort. Selvom kunstig belysning er kommet til efterfølgende, spiller dagslyset stadig en stor rolle i både oplevelsen af kunstværkerne og af arkitekturen.

Vil man mærke middelhavsstemningen, kan man derfor gå ind i Vinterhaven og sætte sig blandt palmerne og se lyset fra kuplens honningfarvede glas give marmorskulpturerne en gylden glød.

I nærheden af Glyptoteket

På bygningens bagside, ligger Glyptotekshaven, hvor du blandt andet kan besøge skulpturen Grubleren og sætte dig på en bænk og nyde den velfriserede have. Har du billet til museet, kan du også besøge tagterrassen. Her er der udsigt til københavner-klassikere som Tivoli og Politigården – men også til moderne byggeri i form af Børnebyen ved Glyptoteket.