Grundtvigs Kirke: Nordisk kirkerum i særklasse

Kirke

533
Photo: Kirill - Unsplash

Der er en næsten overnaturlig ro og skønhed i den storslåede kirke, der er formet af ét eneste materiale: den hvidgule teglsten af dansk ler.

De fleste bliver slået af lyset som noget af det første, når de har passeret gennem det mørke våbenhus og træder ind i det enorme kirkerum. Det fine lysindfald ved alteret, giver dybde og spænding der, men selve lysets karakter er skabt af de millioner af teglsten, som alle rummets søjler, vægge og hvælvinger er formet med. 

Hver sten er slebet i hånden

Det er hænder, der har slebet og anbragt hver eneste sten og hvert eneste lag af mørtel, og det er med en præcision, der kan få enhver nutidig murer til at måbe. Det fortælles da også, at murernes akkord var helt nede på 150 sten om dagen imod sædvanlige 1200, så præcist skulle arbejdet være. 

Hver eneste sten blev håndslebet til perfektion, og det lyder alt sammen lidt hysterisk, men resultatet er den overnaturlige blødhed, der kommer én i møde, hvor end man ser. Man mærker det tydeligt med hænderne, hvis man lader dem glide hen over en søjle eller et stykke mur. 

Først far, så søn

Kirken blev opført som et mindesmærke for den vigtige danske forfatter, teolog og grundlægger af folkehøjskolen N.F.S. Grundtvig og tog 19 år at bygge. Alt er skabt med hænderne, og hver eneste detalje er tilset af først arkitekt P.V. Jensen-Klint, der tegnede kirken, og siden af hans søn, Kaare Klint, der overtog arbejdet med at gøre kirken færdig, da hans far døde i 1930. 

Grundtvigskirken er på én gang formet med inspiration fra middelalderens landsbykirke, fra gotikken og fra de enorme europæiske katedraler med deres himmelstræbende lys, søjler og hvælvinger. Her er bare ingen ekstra pynt og ingen ornamenter. Alt er formet af den lyse bløde tegl, der sammen med lyset og stolene af træ og papirflet, skaber en usædvanlig enkelhed af ren nordisk minimalisme i en skala, man næppe finder noget andet sted. 

I nærheden 

Hele vejen rundt om kirken ligger et lille boligkvarter med navnet ”Bjerget”. Området er bygget i forlængelse af Grundtvigskirken, og der hviler en ejendommelig tidløs ånd over området. 

Overfor kirken ligger Dansekapellet, som for år tilbage fungerede som almindeligt kapel, men som nu er rammen om sociale og kulturelle projekter for børn og unge, hvor dansen er i centrum. Forestillingerne er åbne for offentligheden.

Bispebjerg Kirkegård er både park og kirkegård. Inde i midten ligger en allé af kirsebærtræer, som trækker tusindvis af mennesker til, når træerne blomstrer om foråret. Hvis man vil nyde freden og de blomstrende træers skønhed, er det bedst at stå meget tidligt op. 

×