Hammershus

Kultur

800
Photo: Thomas Høyrup Christensen, Copenhagen Media Center
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Hammershus forbliver et mysterium. Hvem byggede borgen på Bornholm?

Hammershus er Nordeuropas største borgruin, og man ved faktisk ikke præcist hvornår borgen blev bygget eller af hvem. Hammershus blev bygget som en middelalderfæstning, højt oppe på en klippeknude på det nordlige Bornholm og er omgivet af rækker af forsvarsværker.

Sandsynligvis er fæstningen bygget i begyndelsen af 1200-tallet af ærkebiskoppen af Lund, Jakob Erlandsøn. Det var i en kort fredelig periode, i en tid, der ellers var præget af en dyb og indædt strid mellem kirke og kongemagt.

Hvis man skal tro sagnet, så var det “de underjordiske” der byggede Hammershus. De underjordiske er ifølge den bornholmske folketro på størrelse med 8-10 års børn og går klædt i bondetøj og med røde eller grå hatte.

Sagnet fortæller, at man oprindelig havde startet byggeriet på et sted, hvor de underjordiske holdt til. Det var de meget utilfredse med og derfor rev de murbrokkerne ned om natten. Herefter skiftede man placering, og de underjordiske viste deres tilfredshed ved at bidrage til byggeriet om natten.

Hammershus minder om en kinesisk æske med det ene forsvarsværk bygget uden på det andet. Det yderste – selve klippen og det stejle terræn mod havet – er givet af naturen. Bag middelalderfæstningen ligger for-borgene, Slotsgården og den centrale Mantelgård med et stort tårn.