Harbour House

Erhverv

800
Photo: DAC Archive

En stor del af den internationalt anerkendte Utzon-familie har gennem tiden været involveret i kontorbyggeriet Harbour House med de karakteristiske stramme linier og hvide facader, der kendetegner meget af den arkitektur, der kommer fra den front.

Det første initiativ blev taget af arkitekt Jørn Utzon og erhvervsmanden Klaus Kastbjerg i slutningen af 1980’erne, men siden stødte projektet på en række forhindringer. At det til sidst blev realiseret skyldes et vedholdende arbejde af Kastbjerg og de to arkitekter Jan og Kim Utzon, som i nævnte rækkefølge overtog opgaven med at føre deres fars ideer ud i livet.

Senest har Jan og Kims søster, kunstneren Lin Utzon, fået til opgave at indrette en stenhave i Harbour House’ atrium.

Del af en helhed

Harbour House indgår som seneste element i en omfattende udviklingsplan som Kim Utzon Arkitekter har lavet for Kalkbrænderihavnen.

Med inspiration fra Giambattista Nollis kort over offentligt tilgængelige områder i Rom anno 1748 har tegnestuen analyseret sig frem til placering og udformning af en række huse, der skal virke indbydende både indefra og udefra. Udover et fælles formsprog domineret af søjler og hvid beton er der tænkt i at trække bygningerne tilbage fra havnefronten og skabe åbne gårdrum, som også kan bruges af folk, der kommer forbi under en promenade langs havnen.

Med Paustians Møbelhus fra 1989 som udviklingsplanens første element er fire andre byggerier siden skudt op nord og syd for møbelhuset. Flere andre projekter er på skitseplan. 

Tilpasset til stedet

Arkitekt Kim Utzon forklarer, at hvert enkelt af byggerierne i Kalkbrænderihavnen er forsøgt tilpasset til præcis det sted, hvor det er placeret. I tilfældet Harbour House handler det blandt andet om, at bygningen er formet som et stort U og dimensioneret på en måde, så der er udsyn til vandet fra størstedelen af kontorerne og bygningens øvrige arealer. Mellem havn og bygning har den karakteristiske Union Kul kran fået lov at blive stående. I dag er kranen indrettet til mødelokaler. Samspillet mellem den gamle kran og det nye kontorbyggeri var en medvirkende årsag til at Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse i 2006 gav sit diplom til Harbour House.

Sted

København, Østerbro

Arkitekt

Kim Utzon Arkitekter

Bygherre

Harbour House

Ingeniør

Jørgen Wessberg

Entreprenør

MT Højgaard

Opført

2004