Marmormolen

Byrum

800
Photo: Adam Mørk
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Marmormolen på Østerbro var i mange år et lukket havneområde. I dag udvikler det sig til et nyt, attraktivt og internationalt byområde med FN-byen som det mest markante byggeri.

Mellem Amerika Plads og Nordhavn ligger Marmormolen og rækker ud i Øresund, parat til at tage imod de skibe, der siden 1800-tallet har lagt til her. Marmormolen er oprindeligt anlagt som en del af Søndre Frihavn, og fungerede som toldfrit område indtil 1990, hvorefter det hovedsagligt er DFDS-færger og krydstogtskibe, der har lagt til kaj. Det har givet både plads og anledning til nyt liv i den gamle frihavn. Masterplanen er lavet af 3XN som også har stået for FN byen for enden af Marmormolen.

Forbindelse mellem by og vand

Udviklingen af Marmormolen er et led i Københavns Kommunes omfattende plan, om at skabe bedre forbindelse mellem byen og de mange kilometer havnefront den omkranses af. Forbindelsen mellem Østerbro og vandet skal fremhæves og det skal være lettere at komme til. For gående og cyklister etableres, udover broforbindelsen mellem Langelinie og Marmormolen, også et fintmasket stisystem der let lader de bløde trafikanter komme rundt.

“Med den nye plan bindes havnen og Østerbro sammen på en helt ny måde, der både vil give masser af liv på den nye havn og masser af muligheder for aktiviteter for folk på Østerbro. Projektet lægger idet hele taget stor vægt på, at den nye bydel bliver præget af diversitet, oplevelse, sammenhæng og social interaktion”, skriver Kim Herforth 3XN om projektet.

Prestigebyggeri af 3XN og Steven Holl

3XN har tegnet den stjerneformede FN Byen, som allerede er opført og taget i brug. På Marmormolens spids er der planer om opførelsen af den amerikanske stjernearkitekt Steven Holl’s The LM Project. Det består af to bygninger på 24 og 27 etager placeret på henholdsvis Marmormolen og Langelinie og forbundet af en gangbro. The LM Project blev dog i 2018 udskudt på ubestemt tid.

FN Byen stod færdig i 2013 og har været med til at give hele området et internationalt snit. Sammen med den nye Copenhagen International School på Levantkaj er FN Byen en magnet for internatonale borgere. Generelt forventes området omkring Nordhavn at have en stor procentdel engelsktalende beboere.

Marmorbyen

Marmorbyen var det første byggeri i Nordhavn efter masterplanen var lagt. Det huser 256 lejeboliger, på et sted hvor havnen møder byen i en international atmosfære. Byggeriet, der stod færdigt i 2016, er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter.