Havneholmen

Byrum

800
BYSTRUP

På Havneholmen blev liggestole og volleynet i 2006 afløst af kraner og gravemaskiner, som opførte endnu en ny bydel.

Havneholmen er navnet på området bag indkøbscentret Fisketorvet for enden af Kalvebod Brygge. I flere år var holmen mest kendt for strandbarerne Pappa Hotel og Copencabana, men i 2006 blev liggestole og volleynet afløst af kraner og gravemaskiner, som tog fat på endnu en ny bydel ved havnen.

Havneholmen er nu en blanding af erhvervs- og boligbyggeri og har et havnebad, som i sommermånederne tiltrækker massevis af mennesker fra nærliggende Vesterbro. Den meget karakteristiske og internationalt omtalte Cykelslange snoer sig hen over Havneholmen og munder ud i Bryggebroen der forbinder Havneholmen med Islands Brygge.

Den store skål

Den svenske tegnestue Wingårdh Arkitekter udarbejdede helhedsplanen for Havneholmen. Den centrale idé var en såkaldt skålform, der dannes ved at bygningernes tage skråner ned mod skålens bund i midten af området.

Et andet vigtigt element er en fodgængerpromenade, der løber hele vejen rundt om Havneholmen. På nogle stræk kan man vandre ind under byggerier, som er trukket henover promenaden og ud mod vandet. Ligesom det er tilfældet på Sluseholmen, er det meningen, at de nye bygninger og beboere skal fungere i harmoni med ‘gamle’ beboere som både- og roklubberne, der holder til i Tømmergraven i den sydlige del af området. ‘Det handler om sikre de eksisterende fritidsaktiviteter, fordi vi ved, hvor svært det er at skabe nogle nye’, sagde projektleder Peter Christensen fra Skanska under udviklingen af området.

Flere forskellige arkitekter

En række forskellige tegnestuer har været involveret i byggeriet på Havneholmen. På den prominente plads på holmens nordlige spids har PLH Arkitekter tegnet et hovedsæde til Aller-koncernen, mens Lundgaard & Tranberg har stået for en del af boligbyggeriet. Havneholmen er blevet nabo til en nyt storhotel – Copenhagen Island – der er tegnet af Kim Utzon Arkitekter og er opført på en lille ø i havnen for enden af Kalvebod Brygge.