Høje Gladsaxe

Bolig

533
Photo: Andreas Trier Mørch, Arkitekturbilleder.dk
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Høje Gladsaxe er et stort boligområde, som er et vigtigt eksempel på modernistisk arkitektur i Danmark.

I 1960erne var forbilledet at en boligbebyggelse skulle rumme alt fra institutioner til vaskeri og butikker. Tanken var, at byggeriet skulle fungere som en slags bo-fabrik.

Høje Gladsaxe var på det tidspunkt det mest moderne og avancerede montagebyggeri i Danmark. Montagebyggeri er byggeri, som er sammensat af præfabrikerede elementer. Man benytter sig af samme princip, som når vi køber møbler i IKEA og selv samler dem derhjemme. Montagebyggeriet gjorde det muligt at bygge mange boliger på kort tid og løste dermed en del af 1960ernes boligmangel i Storkøbenhavn.

Noget af det mest markante ved boligbebyggelsen er 5 høje blokke på 16 etager, som ligger tæt op ad på en adgangsvej. Herfra har beboerne udsigt over et stort grønt fællesareal. Derudover består området af 2 blokke på 9 etager, 10 lavere blokke på 3 etager og et punkthus i forbindelse med et butikscenter. Desuden rummer bebyggelsen institutioner, skole, kirke og forsamlingshus som en integreret del af planen over boligområdet.

Høje Gladsaxe er et billede på den industrialisering af byggebranchen som begyndte allerede i starten af 1900-tallet. Boligblokkenes slanke geometriske former og hvide beton illustrerer tidens arkitektoniske strømninger. Det er et eksempel på stilarten ‘international style’ og modernisme.

Byggeriet kan sammenlignes med den schweiziske arkitekt Le Corbusiers almene boligbyggerier Unité d’Habitation, som ligger i Marseilles og Berlin. Hos Corbusier bevægede fascinationen af industrien sig helt ind i boligen. Faktisk kaldte han sine boliger for ‘bo-maskiner’.

Høje Gladsaxe er efterfølgende blevet kritiseret for at være umenneskeligt byggeri. Det er blevet pointeret at rum for socialt liv mellem bygningerne, ikke er medtænkt. Boligerne og rekreative områder er adskilt, og byggeriet står dermed i kontrast til tæt-lav-byggeriet fra samme periode. Her er man netop opmærksom på, at arkitekturen skal bidrage til et godt socialt klima.

I dag arbejder man videre på at udvikle montagebyggeriet. Ideen er, at man nemmere, hurtigere og billigere skal kunne bygge boliger til den tredje verden, hvor millioner af mennesker lever uden tag over hovedet.