NH Collection Copenhagen: Fra ørkenfort til indbydende komfort

Erhverv

800
© NH Collection

’Ørkenfortet’ bliver af mange københavnere nok husket som et utilnærmeligt sted. Et byggeri i beton med lige linjer, der lukkede sig om sig selv. I 2021 gennemgik 60’er-bygningen en total transformering. Selvom den har bevaret sit skelet og sin facade, har den fået et helt andet og mere attraktivt udtryk som hotellet NH Collection Copenhagen.

Oprindeligt blev ’Ørkenfortet’ opført i årene 1957-1962 som hovedsæde for det store danske skibsværft B&W. Arkitekten Palle Suenson stod for tegningerne til kontorbygningen, der trods sin ikoniske status nok aldrig blev nogens darling i det københavnske bybillede. Siden da har bygningen haft flere forskellige lejere og har senest fungeret som hovedsæde for Nordea. I 2018 flyttede banken sit hovedsæde til Ørestad, og det gav nye muligheder for bygningen med den centrale placering.

Københavns Kommune insisterede på, at facaden med dens 1960’er-udseende blev bevaret, og sådan er det blevet. Alligevel er der sket en tydelig overgang fra den helt stramme og lukkede fremtoning til et mere åbent og indbydende udtryk.

En bæredygtig transformation

Alle bygningens vinduer er skiftet ud med nye, der ligner de oprindelige, og der er kommet flere til. Renoveringen omfatter nemlig også to nye tilbygninger. Det gamle fort har fået en syvende etage med panoramavinduer og tagterrasse, og går du på Torvegade langs bygningen, kan du få et kig ind i hotellets luksuriøse interiør. Stueetagen er blevet udvidet, og der er åbnet en restaurant ud mod havnen.

Selvom der umiddelbart er sket meget, er bygningens skelet bevaret. For eksempel kan du i stueetagen se betonsøjlerne, der danner skillevæg mellem den gamle bygning og dens tilbygning. Ved at beholde det gamle stålskelet og genbruge den gamle beton, er det samlede CO2-aftryk for byggeriet væsentligt lavere, end hvis der var blevet bygget nyt.

5-stjernet komfort

Går du gennem svingdøren fra Strandgade, bliver du mødt du af en rulletrappe, som oplyses af en guldglimtende lysinstallation af designeren Anna Bak. Ad rulletrappen kommer du op i en foyer, der føles lidt som en luksuriøs hule. Lofterne er lave og farverne mørke og varme.

Fra Knippelsbro, kan du skimte parasollerne på toppen af bygningen. Heroppe er udsigten over København skruet op til 360 grader. Tagterrassen er ikke kun forbeholdt hotellets gæster, men kræver dog en bordbooking på forhånd.

I nærheden af NH Collection Copenhagen

Hvis du bevæger dig over på modsatte side af Knippelsbro, kan du se Børsens slangede tårn, Christiansborg og Nationalbanken. Går du i stedet ned til hotellets restaurant og følger havnefronten mod syd, vil du snart ramme Cirkelbroen, der med sine sejlskibslignende platforme indbyder til ophold med udsigt til Den Sorte Diamant og BLOX.

Sted

København, Christianshavn

Arkitekt

Palle Suenson
Arkitema
Henning Larsen
ERIK Arkitekter

Bygherre

ATP Ejendomme

Ingeniør

NCC

Entreprenør

NCC

Samarbejdspartner

Niras

Indretning

Krook & Tjäder

Opført

1962

Renoveret

2021