IKEA København: Svensk møbelhus med københavnsk accent

Erhverv

800
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Man er ikke i tvivl. Fire velkendte gule blokbogstaver på blå baggrund. Alligevel skiller møbelhuset sig væsentligt ud fra dets filialer i resten af landet. Mere kompakt og mere københavnsk. IKEA København ved Dybbølsbro har grønne indslag og stor fokus på hovedstadens byliv.

En tre-etagers hvid bygning med runde hjørner og en bølgende pulverlakeret gardin-facade, hvor grønne planter titter frem. Flere steder er gardinet trukket fra, og store vinduespartier skaber både ind- og udkig. Det svenske møbelhus er klemt ned på væsentlig mindre plads end vanligt – mellem togbane og tung trafik, har Dorte Mandrup Arkitekter tegnet Københavns første IKEA.

Stort fokus på cyklen

IKEA København tager særlig højde for københavnernes vaner og rytme. Cyklen som det foretrukne transportmiddel blandt hovedstadens borgere, er nemlig tænkt ind i planerne for varehuset såvel som indretningen.

Foran bygningen er der blevet designet en stor parkeringsplads for cykler, som består af cykelstativer med en midterrabat beplantet med græs og træer. Her er der plads til 500 af kundernes jernheste. Og hvis ens egen bagagebærer alligevel ikke kan bære de fyldte poser, har varehuset stillet 11 el-ladcykler til rådighed som kunder kan låne.

Grønt på toppen

På toppen af det nye varehus finder du en grøn by-oase, som hviler på store hvide søjler, hvor hundredvis af træer og buske gror. Her kan du nyde den gode udsigt over København og slappe af i de grønne omgivelser – og måske tage godter fra stedets café med herop. Tagparken er også tilgængelig udenfor varehusets åbningstider, hvor en elegant spindeltrappe fører besøgende op til et nyt grønt byrum.

Bygningens frodige tagområde lægger sig i forlængelse af områdets forhøjede grønne strøg, hvor borgere frit kan bevæge sig hen over den travle biltrafik. I taghøjderne er der desuden placeret knap 1500 kvadratmeter solceller, som forventes at dække en fjerdedel af bygningens energiforbrug.

Så jo, bygningen fremstår ganske grøn, men indeholder også et paradoks, som Politikens arkitekturredaktør Karsten Ifversen beskrev i sin anmeldelse:

”Under den lette metalfacades folder står en bygning med tunge betondæk og -søjler og en virksomhed, der faciliterer, at det bliver endnu lettere for storbyens beboere at øge forbruget af livsstilsprodukter. Der er et dilemma indbygget i Ikea Københavns vækstfilosofi, som er hele vores effektive tids dilemma.”

I nærheden af IKEA København

Højt over bilosen kan du bøje nakken helt bagover og beskue BIGs to omdiskuterede Kaktustårne. Vend dig om og gå hele vejen hen til Bymilen ved SEB Bank – forbi kontorbygningen KB32, som gennemgik en total transformation og blev kåret til ’Byens Bedste Arkitektur’ af Berlingskes læsere i 2022.

Sted

København, Vesterbro

Arkitekt

Dorte Mandrup

Bygherre

IKEA

Landskabsarkitekt

1:1 Landskab

Entreprenør

MT Højgaard

Samarbejdspartner

Søren Jensen Rådgivende Ingeniører

Opført

2023
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje