Infill Stokhusgade: Elegant fortolkning klemt ind mellem historie

Bolig

800
Photo: Jules Gassot
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Byggegrunden var blot syv meter bred, og her skulle en ny bygning kiles ind mellem de gamle klassiske ejendomme. Resultatet er en ekstraordinært smuk moderne fortolkning af byhuset.

Det er ikke nogen let opgave at bygge i Københavns historiske kvarterer. Dels er der mange forskellige bygningstypologier at forholde sig til, dels er pladsen meget trang. Dette projekt er med en byggegrund på bare syv meters bredde ingen undtagelse. Holscher Arkitekter gik til udfordringen med en ambition om at skabe relation til områdets eksisterende byggerier men samtidig tilføje et markant, nyt udtryk.

Gamle naboer

Den nye tilføjelse til gaden står skulder om skulder med et par gamle bygninger. På den ene side ligger et seksetagers murstenshus fra 1862 og på den anden et treetagers byhus fra 1872. Derfor har en stor del af opgaven bestået i at behandle den store højdeforskel mellem nabobebyggelserne. Det vestlige nabohus er betydeligt lavere, og projektet drager nytte af det frie rum ved at skifte orientering fra nord/syd til vest i 4. sals højde, således at lejlighederne får udsyn mod vest over Østre Anlæg og Statens Museum for Kunst.

Detaljering skaber sammenhæng

Ud over glas er det dominerende facadeelement tombak – en kobberlegering, der med tiden vil patinere og blive et mørkt modstykke til Københavns mange irrede kobbertage.

Tombakken udgør et bånd, der løber vertikalt fra gadeplan og ændrer undervejs retning, før det følger bygningens krop rundt til gården på bagsiden.

Båndet består af plader, der er detaljeret med udstansede knopper som et moderne svar på de omkringliggende murstensbygningers fuger. Samtidig skaber knopperne en anden skala i facaden, som kun opleves på tæt hold. Holscher Arkitekter har desuden ladet nabobygningernes etageadskillelser løbe videre som forsætninger i facaden på deres hus.

Ikke for de generte

Man skal muligvis være lidt af en ekshibitionist for at kunne bo i Stokhusgade 4b. Eller også skal man have et stort behov for dagslys. I hvert fald tilbyder facadens store glaspartier ikke mange skjulesteder for nysgerrige blikke fra gaden – til gengæld giver de masser af lysindfald og især på de højere etager, skaber de desuden en udsigt over Stokhusgade og Østre Anlæg. Samtidig er der arbejdet meget med gulve og rækværk i glas, som giver et meget let og elegant udtryk, der dog muligvis vil være en udfordring for folk med højdeskræk.

Erhverv skaber liv

Stokhusgade har normalt ikke meget liv i dagtimerne, så derfor har man valgt at indrette kælder- og stueetagen i byggeriet til erhverv. Visionen har ifølge Holscher Arkitekter været at skabe en bygning med dynamik og bevægelse, som formidler åbenhed, privathed og søger dialog med livet i gaden. Et foranderligt hus der giver forskellige oplevelser i løbet af døgnets timer og et hus, der kan præges af sine beboere.

Lille Arne og Pladepris

Hos Akademisk Arkitektforening var man så begejstret for Holscher Arkitekters Infill-projekt, at man i januar 2008 valgte at tildele byggeriet prisen “Lille Arne”. Prisen uddeles en gang om året i skiftende kategorier – i dette tilfælde vækstlaget i dansk arkitektur.

Huset har desuden vundet Dansk Stålinstituts Tyndpladepris, der uddeltes for første gang i 2007 og skal anspore den danske arkitektbranche til at øge brugen af tyndplade i byggeriet. Med æren fulgte en kontant belønning på 100.000 kr.

I nærheden af Infill Stokhusgade

Ligesom det moderne byhus, er du også omringet af gamle, historiske bygninger. Du kan nemlig meget let besøge både Statens Museum for Kunst og den tilstødende frodige have, Botanisk Have. Men også det mindre kongelige lystslot fra 1600-tallet, Rosenborg Slot, som i dag er et museum, har beliggenhed i Kongens Have – et stenkast fra hvor du står.

Sted

København, Indre by

Arkitekt

Holscher Arkitekter

Bygherre

Claus Sivager
Nils Holscher

Ingeniør

EKJ Rådgivende ingeniører

Entreprenør

MT Højgaard
Eiler Thomsen Alufacader

Opført

2007
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.