Isfjordscentret i Ilulissat: Nænsom arkitektur med respekt for naturen

Kultur

800
Adam Mørk
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Med udsigt til et beskyttede naturområde fortæller Isfjordscentret i Ilulissat om klimaforandringer, og hvad det har af betydning for stedets enestående omgivelser, såvel som de globale konsekvenser.

Klimaforandringer kan være et abstrakt fænomen at forholde sig til. Men i Ilulissat er det helt konkret. Her kan du tydeligt se isen smelte.

Ilulissat er Grønlands primære turistby og ligger ved Grønlands vestkyst ved Diskobugten, 250 km nord for polarcirklen. I området omkring byen finder du isfjorden, som er en vigtig del af Grønlands indlandsis. Dette UNESCO-beskyttede naturområde skabes af indlandsisen, gletscheren og de majestætiske isfjelde, og her kan du på nært hold se klimaforandringerne – nemlig at indlandsisen smelter.

Med udgangspunkt i disse enestående omgivelser fortæller isfjordscentret i Ilulissat, Kangiata Illorsua – Ilulissat Isfjordscenter, historien om områdets natur- og kulturhistorie og om den afgørende betydning, klimaforandringerne har både lokalt og globalt.

En sneugles flugt

Isfjordscentret er tegnet af Dorte Mandrup med stor respekt for naturområdet. Ud fra grundtanken om at påvirke det skrøbelige landskab mindst muligt, bugter isfjordscentret sig nænsomt hen over fjeldet i en bevægelse, der er inspireret af en sneugles flugt gennem landskabet. Bygningen lægger sig hermed som et let og poetisk lag på naturområdets egen skønhed og tilbyder de besøgende en storslået udsigt over isfjorden og dens enorme isbjerge.

”Isfjordscentret i Grønland har en særlig plads i mit hjerte – det er et ’once-in-a-lifetime-projekt’ for os at tegne. Man skal have en vis ydmyghed over for, at man sætter en bygning i en så storslået natur, der skal formidle noget så vigtigt som klimaforandringer.”– Dorte Mandrup.

Fakta:

  • Lige nu (2019) mister indlandsisen 250 til 300 gigaton om året (et gigaton svarer til en milliard ton
  • Et gigaton kan fylde 400.000 olympiske svømmebassiner
  • Isfjorden er det første område i Grønland og ét af de første områder i Arktis, der har 
    fundet plads på UNESCOs verdensarvsliste.
  • Isfjorden kom på verdensarvslisten i 2004
  • Siden 2004 har Grønland gjort en aktiv indsats for at bevare værdierne i området – eksempelvis må store skibe ikke sejle ind i isfjorden længere