Jægersborg Vandtårn: Fra klub til våbenkup

Bolig

800
Photo: Jens Markus Lindhe
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

I 1973 stjal Blekingegadebanden våben i omdiskuteret vandtårn, der i dag byder på moderne lejligheder og fritidsklub.

I mere end 50 år har Jægersborg vandtårn med sin karakteristiske vejrhane leveret meget andet end vand til lokalområdet.

Da vandtårnet åbnede i 1955, blev det et symbol for den store udvikling, som Jægersborg-området gennemgik efter 2. Verdenskrig.

Tårnet blev tegnet af professor og arkitekt Edward Thomsen og blev med sin placering på en bakketop et naturligt pejlemærke i det nye område.

Ikke alle synes om vandtårnet ved åbningen, og især den tre meter høje vejrhane på toppen blev skældt ud. I en avis blev den sågar kaldt ”en haan mod alt god smag”.

Blekingegadebanden stjal fra tårnet

Det 45 meter høje tårn er udført i jernbeton og har plads til 2.000 kubikmeter vand i tanken.

Oprindeligt var planen at bygge lejligheder i de ni etager under tanken. Dog frygtede man, at lyden fra vandtårnet ville forplante sig som et generende element ned gennem tårnet.

I stedet blev der indrettet ungdomsklub i de tre nederste etager, imens resten af tårnet blev brugt som arkiv og lager af blandt andet kommune og civilforsvaret.

I 1973 stjal Blekingegadebanden maskinpistoler fra hjemmeværnets lager i tårnet. Et spektakulært kup, som var en del af bandens forberedelse til senere aktioner.

Penthouse ungdomsboliger

I 2006 blev idéerne om lejlighederne hevet frem igen. Og Dorte Mandrup Arkitekter blev sat til at forvandle de fem øverste etager til ungdomsboliger.

For at bryde tårnets monotone formgivning blev løsningen at installere de karakteristiske karnapper på ydersiden for at skabe nye geometriske rum og forbedre lysforholdene.

På ydersiden er der også blevet plads til tre terrasser, som bryder den monotone cylinder. I midten af tårnet er der tre fællesrum. De nederste tre etager bliver stadig brugt af Jægersborg Fritidsklub.