Jarmers Plads 2: Angrebet af plyndringsmænd og biler

Erhverv

800
Photo: Per Munkgaard Thorsen, Arkitekturbilleder.dk
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Kontorbygningen minder om magt og velstand. Men den står på en højst sårbar plet i historien og blev endda formet ydmygt rundt om den bygning, den erstattede.

I dag er der et åbent gab til byens centrum med en sekssporet vej fyldt med biler. I 1200-tallet stod der en fæstning, men lige her var der et svagt punkt. Det benyttede en fyrste og hans mænd sig af og plyndrede hele København. Der er noget sårbart over hjørnet med det tunge domicil.

Det blev bygget til Nordens største pengeinstitut i 1950’erne under pudsige omstændigheder. Der lå allerede et fint domicil i klassisk stil, som alle holdt af. Men vejen skulle udvides, så det måtte fjernes, og virksomheden var tvunget til at få opført et byggeri, der gav plads til bilerne

Det var et krav, at den første bygning skulle blive stående, til den næste var indflytningsklar. Arkitekterne Christian, Erik og Aage Holst tegnede bunker af forslag til en form, der kunne sno sig rundt om det gamle domicil. Da den nye bygning endelig stod der, kunne hele virksomheden flytte på få dage, og først da blev den oprindelige bygning revet ned.

Bygningen er stort set blevet ignoreret i arkitekturhistorien, og det er ikke helt til at sige hvorfor. Fra vejen overser man, hvor smukt den hænger sammen med Ørstedsparken. Og hvis man kan lide virkelig fine materialer og godt håndværk, er det også værd at slå vejen forbi. Læg for eksempel mærke til, hvordan facadernes marmor er lagt i geometriske mønstre. Det ser man ingen andre steder.
 

Fakta:

  • I dag er bygningen overtaget af foreningen Realdania, der støtter udviklingen af det byggede miljø. Midlerne stammer fra salget af kreditinstituttet Realkredit Danmark. Man er velkommen inden for i lobbyen, hvor der er læsestof, kaffe og et smugkig ind i bygningen.
  • Domicilet var blandt de første moderne kontorhuse i København og blev opført for Østifternes Kreditforening af tegnestuen, der blev drevet af far og to sønner
  • Huset er bygget af beton og beklædt med marmor, kobber, messing og teaktræ
  • Bygningen står oven på Københavns voldgrav, så det har krævet flere hundrede pilotteringspæle at opføre den på den bløde grund.
  • Over for bygningen ligger en rest af ruinerne af Københavns fæstningsmur fra 1520’erne
  • Jarmers Plads har efterhånden fået et ry i det internationale skatermiljø, der er så stærkt, at den amerikanske skoproducent Vans har opkaldt en af deres sneaker-modeller efter pladsen.

I nærheden

Ørstedsparken ligger som en meget smuk oase med en sø i midten lige bag Jarmers Plads. Her er fred og ro og en legeplads til børn ved indgangen.