Kalvebod Bølge: En livlig promenade der samler

Kultur

800
Jens Lindhe
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Kalvebod Brygge er den mest udskældte strækning langs havnen med sine mange domiciler, som blev opført før København for alvor var begyndt at diskutere arkitektur. Med Kalvebod Bølge blev fejlen erkendt og alternative metoder til at skabe liv og åbenhed blev taget i brug.

Kalvebod Brygge er blevet Indre Bys urbane pendant til det populære og tætpakkede Islands Brygge. Imellem Langebro og Bernstorffsgade finder man i dag Kalvebod Bølge, hvor maritim udfoldelse går hånd i hånd med solbadende afslapning.

By og vand smelter sammen

Området omkring Kalvebod Brygge er ikke ligefrem kendt for urbant liv og menneskelig aktivitet. Siden udbygningen af erhvervsdomiciler og hoteller i starten af 90’erne har Kalvebod Brygge fået prygl for at være menneskefjendsk, grimt og et usædvanligt dårligt eksempel på byplanlægning langs havnen.

Men med etableringen af den skater-populære ‘Skærgård-park’ ved SEB Bank og Pensions nye hus, det nye byrum Under Krystallen med springvand, vandspejl og lyskunst ved Nykredits nye domicil Krystallen og Kalvebod Bølge med havudsigt og solskinstimer, er området ved at udvikle sig til et nyt, yndet udflugtsmål.

Kalvebod Bølge åbner området og genforener byen med vandet og fungerer som samlingssted for byens borgere og gæster.

Bølgen på havet

Kalvebod Bølge er en udvidelse af Kalvebod Brygges havnefront. Her er der blevet etableret en bølgeformet promenade i varierende niveau, der strækker sig ud i havnen og giver plads til udfoldelse på vandet. Formen trækker promenaden ud i solen og sikrer at Kalvebod Brygge, som ellers henligger i skygge fra middag, tilføres så mange solskinstimer som muligt.

På promenaden finder man mindre opholdszoner og bassiner med forskellige funktioner, og der er anlagt anløb til kajaksejlads.

Maritim park og urban sceneplads

Ved promenaden er der anlagt to hoved pladser, hvis funktionstrækker sig fra land ud på promenaden anlagt efter de bedste sol-og vindforhold. Den nordligst plads fungerer som en afslappende oase. Her møder den urbane park det maritime liv, og enhver kan nyde en fritime elle to ved vandet. Forslag som en flydende have og en urban strand flyver i luften, men intet konkret er endnu besluttet.

Pladsen mod syd skal bruges til forskellige kreative indslag, og en lille scene er opført. Her skal musik, fest, teater og gøgl få frit løb. Der er desuden anlagt en anløbsplads til havnebusser, vandtaxier og turbåde.

En del af Metropolzonen

Kalvebod Bølge er en del af det store udviklingsprojekt Metropolzonen. Metropolzonen skal give et løft til Københavns centrum og skabe en bedre sammenhæng imellem områdets mange forskellige initiativer. Metropolzonen strækker sig fra Kalvebod Brygge til Skt. Jørgens Sø og fra Hovedbanegården over Rådhuspladsen til Vester Voldgade. Området er placeret udenfor Københavns gamle volde, hvor markante værker som Hovedbanegården, Cirkusbygningen, Tivoli og Glyptoteket igennem årene blev opført uden en overordnet plan for området.

Ved at anlægge bedre opholds pladser, bedre forhold for fodgængere og cyklister, en grønnere by og bedre offentlig transport skabes kvarterer med en tydelig identitet, og det samlede område sikres en bedre synergi.

I nærheden af Kalvebod Bølge

Du skal klart udnytte, at du er på ’strandtur’ midt i byen og derfor kan være i det centrale København på få minutter. Det er lige præcis noget af det, som gør den danske hovedstad unik. I de heftige soltimer kan blandt andet tage en tur forbi kulturoasen, Glyptoteket og gå en tur i historiske omgivelser, hvorefter tørsten kan slukkes i skyggen i museets frodige have.

Hvis du derimod hellere vil krydse vandet, kan du følge Kalvebod Brygge mod Vesterbro og støde til Cykelslangen, som er en oplevelse i sig selv.

Sted

København, Vesterbro

Arkitekt

JDS Architects
Urban Agency

Bygherre

Københavns Kommune

Ingeniør

Sloth Møller

Samarbejdspartner

Lokale og Anlægsfonden

Opført

2013
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.