Nyt Hospital Nordsjælland: Arkitektur på recept

Institution

800
© Herzog & de Meuron + Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Nyt Hospital Nordsjælland hylder det at leve godt – ikke bare at overleve. Her er natur og adgang til sollys helbredende medicin for alle patienter. Byggeriet hviler på ny forskning, når det gentænker det klassiske hospital og forener sundhed, heling og arkitektur på ny.

Nyt Hospital Nordsjælland er et byggeri langt fra det traditionelle hospital. Her skal arkitekturen være med til at hele. Trods hospitalets enorme størrelse på 118.000 m2 er det stadig holdt i en skala, der ikke bliver for overvældende – blot to niveauer, og allestedsværende natur, uanset hvor du befinder dig i bygningen. Hospitaler er placeret på en naturgrund i bydelen Favrholm i Hillerød.

Lys og natur heler

Træder du inden for i Nyt Hospital Nordsjælland, bliver du mødt af et overvældende lysindfald og rig udsigt til naturen. Byggeriet trækker tråde tilbage til et klassisk sanatorium fra det 19. århundrede og til ny forskning, der viser, at patienter med daglig adgang til natur og sollys har et reduceret stressniveau og heler hurtigere ovenpå sygdom.

Udsigt til grønt

Træ er et tilbagevendende element i både indretning og facade. Bløde former, dagslys og udsigt til den indre grønne have skaber en mere hjemlig atmosfære og følelse, hvor naturen altid er til stede. Med Favrholms engdrag på ydersiden og grønne haver på indersiden, er der udsigt til natur på begge sider af bygningen. På sit højeste sted er bygningen bare fire etager højt – og sammen med bygningens buede former sikrer det, at alle patientstuer har udsigt til det helende sollys og natur.

Korte afstande

Bygningens kløverform skal sikre de kortest mulige afstande for både personale og patienter. Samtidig har man sikret, at de rette kompetencer ligger op ad de relevante afdelinger på hospitalet. Dermed er arkitekturen løftestang for de mest optimale patientforløb.

En del af lokalsamfundet

Med sin beliggenhed i Favrholm i Hillerød er hospitalet også ment som en kulturel klynge for lokalsamfundet. Som led i en ny måde at tænke hospitaler på vil bygningen også rumme kulturelle arrangementer, sociale tiltag og kunst for hele lokalområdet.

Sted

Hillerød

Arkitekt

Herzog & De Meuron
Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Entreprenør

NCC

Ingeniør

Rambøll
MOE

Bygherre

Region Hovedstaden

Landskabsarkitekt

Vogt Landschaftsarchitekten AG
Henrik Jørgensen Landskab as

Opført

2024
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje