Kvarterhuset: Træhule i nye klæder
Kultur
Arkitektur-
tidslinje
Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.
Se tidslinjeEn gammel industribygning på Amager er blevet nænsomt istandsat og tilført en ny tilbygning på pæle, der giver varme til omgivelserne.
Kvarterhuset er indrettet i en tidligere fabriksbygning fra 1880, og ombygningen var en del af det samlede kvarterløft i området omkring Holmbladsgade.
Et bredt udsnit af husets fremtidige brugere blev taget med på råd i forbindelse med ombygningen, og foruden et bibliotek, en ungdomsklub, en idrætsforening og en forsamlingssal huser bygningen en række af Holmbladsgade-kvarterets foreninger og frivillige netværk.
Kvarterhusets leder Steen Christensen er godt tilfreds med sit hus: “Kvarterhuset har udviklet sig til at være en meget velfungerende base for nærdemokrati og netværk i kvarteret og er samtidig lykkedes som kulturhus. Her er plads til, at ildsjælene kan mødes og udvikle nye projekter, og her kan holdes konferencer og debatarrangementer. Samtidig er der plads til værksteder, kunstudstillinger, koncerter og børneteater”, fortæller Steen Christensen.
Intimt og åbent
Det er Dorte Mandrup Arkitekter, der står bag ombygningen af Kvarterhuset. Den største udfordring ved ombygningen var med relativt begrænsede midler at give mere plads til aktiviteter og offentlige mødesteder. Målet er nået ved først at pille indmaden ud af den gamle fabriksbygning for at give plads til en rummelig og anvendelig tre etages høj foyer med cafe og indgang til biblioteket.
Dernæst er huset blevet udvidet med en iøjnefaldende tilbygning med forsamlingssal. Som en hule i træerne er forsamlingssalen placeret i 1. sals højde på en ‘skov’ af skæve betonsøjler. Salens vægge består af store glasruder med et indre stormasket trægitter, der kan minde lidt om en overdimensioneret reol. Indgangen til salen går via en gangbro fra 1. salen i det oprindelige hus. Kombinationen af lys, glas og den indvendige luftige trækonstruktion giver en helt speciel og lidt svævende fornemmelse, når man er i salen. I sin omtale i Information af Kvarterhuset beskrev arkitekt Merete Ahnfeldt-Mollerup salen som ‘et af Københavns fineste nye rum’.
Arkitektur-
tidslinje
Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.
Se tidslinjeUdforsk byen
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.