Brumleby: Banebrydende bolig-oase på Østerbro

Bolig

800
© Per Munkgaard Thorsen, Arkitekturbilleder.dk
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

De opstod på baggrund af en alvorlig koleraepidemi i København. Brumleby – oprindeligt kaldet Lægeforeningens Boliger – blev et af de første eksempler på billige og sunde boliger for fattige københavnske familier.

I dag tager vi lyse boliger omgivet af luft for givet. Men sådan har det ikke altid været. I 1800-tallet levede mange mennesker i mørke og trange lejligheder klemt inde bag Københavns volde. Da en koleraepidemi i 1853 brød ud i hovedstaden på grund af de dårlige hygiejniske forhold, tog Lægeforeningen initiativ til at bygge en række boliger uden for voldene til ubemidlede familier.
Med deres lysindfald, lave højde og grønne arealer mellem sig var boligerne et sundt alternativ til de elendige forhold, som københavnerne boede under i den gamle by. Beliggenheden ude på fælleden, hvor køerne gik og brumlede, gav da også boligerne tilnavnet Brumleby.

Grøn er godt

De første af husene blev bygget fra 1854-56 efter Michael Gottlieb Bindesbølls tegninger. Fra 1866-72 blev komplekset udvidet med dobbelt så mange boliger af Vilhelm Klein. Boligerne blev placeret side om side i toetagers længer. De blev alle holdt i hvidt og okker med skifertage. Det banebrydende var ikke mindst alle de grønne friarealer og fællesfaciliteter som badeanstalt, forsamlingshus og sløjdværksted.

Forbillede for boligbyggeri

Lægeforeningens Boliger illustrerede en ny måde at opfatte boligen på i Danmark. Bebyggelsen er et af de første sociale boligbyggerier, hvis udformning tager udgangspunkt i beboernes trivsel. Af samme grund blev Brumleby et forbillede for senere sociale og almennyttige boliger. I dag er Brumleby stadig lejeboliger og ventelisten er lang.

I nærheden af Brumleby

Udnyt muligheden for at udforske den nærliggende Fælledparken, hvor det store fodboldstadion Parken troner sig op i den grønne oase. Ved siden af ligger det gamle Østerbro Stadion fra 1912 i nyklassicistisk stil med dets karakteristiske græske statuer. Du kan også slentre ned ad Århusgade tage en afstikker ved Randersgade til den hyggelige Bopa Plads – eller fortsætte ad Århusgade til Århusgade-kvarteret i Nordhavn. Her er gamle industribygninger, pakhuse og siloer bygget om og blandet med nye bygninger, der skaber en succesfuld blanding af boliger, hoteller, cafeer og restauranter.