Landbohøjskolens Have: En fredfyldt tidslomme

Byrum

800
Photo: Visit Frederiksberg
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Der er træer så gamle som haven selv i den ofte oversete oase med byens måske mest fredfyldte café.

Landbohøjskolens Have på Frederiksberg er lidt gemt væk bag villaveje og anonyme trafikårer på tværs gennem byen. På en forårsdag, når træerne springer ud, og mange af de 6000 planter i haven spirer, er det næsten som at træde fra gaden og ind i et eventyr. Men uanset årstid er der altid et eller andet, der blomstrer.

Cafébesøg i haven

Haven er inddelt i flere områder. Man bevæger sig ind gennem slyngede stier med træer og planter, hvoraf nogle stammer fra 1858, hvor haven blev anlagt. Undervejs støder man på en dam med en bro ud til en lille ø. Der er en rosenhave og længere inde lange rækker af blomsterbede, der støder lige op til det nedlagte væksthus. Det er i dag rammen om en stemningsfuld café, der holder åbent i dagtimerne i årets varmeste halvdel.

Ikke en helt almindelig park

Måske vil man bemærke den helt særlige ro, der hviler over haven – selv når den om sommeren fyldes af mennesker, der slår sig ned på plæner, bænke eller omkring caféen. Her er ikke som i resten af byen: ingen hunde, ingen der spiller bold, ingen der cykler eller kører på løbehjul og ikke (ret mange) tomme ølflasker. Man kommer helt sikkert heller ikke til at støde på en musikfestival som i andre af byens parker.

Det har sin forklaring. Alle planter og alle bede har i samtlige år været en vigtig del af undervisningen og forskningen på områdets skole, der i dag er en del af Københavns Universitet, og alt bliver møjsommeligt plantet og passet og luget med hånden. Bare lidt tis fra en hanhund kan virke som gift. En fulderik på et løbehjul ville kunne gøre endnu mere skade. Så er man med på at være gæst i planteriget for en stund, er man mere end velkommen i haven. Bare man holder sig til plæner, bænke og stier.

I nærheden af Landbohøjskolens Have

Ikke langt fra den idylliske have kan man finde to arkitektoniske perler, som er meget forskellige i udtryk. Naboen er Copenhagen Plant Science Center, en bygning med en indretning der er inspireret af de organiske former i planteceller. Radiohuset tegnet af Vilhelm Lauritzen er et andet smukt indslag på Frederiksberg, som bærer præg af arkitektens kærlighed for funktionalisme.

 

Fakta:

• Landbohøjskolens Have har i dag skiftet navn til Universitetshaverne, men i folkemunde lever det oprindelige navn stødt og roligt videre.
• Der er åben adgang for alle mellem solopgang og solnedgang året rundt. Det er tilladt at holde picnic på plænerne, men man skal give besked, hvis man venter mere end 20 gæster.
• Cafe Væksthuset har åbent i dagtimerne fra onsdag til søndag fra forår til efterår. I december er der julemarked og juletræssalg.
• I sommermånederne er der ugentlige rundvisninger i haven.