Landbohøjskolens have: Fredfyldt tidslomme

Byrum

800
Visit Frederiksberg

Der er træer så gamle som haven selv i den ofte oversete oase med byens måske mest fredfyldte café.

Af Eva Ørum

Landbohøjskolens Have på Frederiksberg er lidt gemt væk bag villaveje og anonyme trafikårer på tværs gennem byen. På en forårsdag, når træerne springer ud, og mange af de 6000 planter i haven spirer, er det næsten som at træde fra gaden og ind i et eventyr. Men uanset årstid er der altid et eller andet, der blomstrer.

Haven er inddelt i flere områder. Man bevæger sig ind gennem slyngede stier med træer og planter, hvoraf nogle stammer fra 1858, hvor haven blev anlagt. Undervejs støder man på en dam med en bro ud til en lille ø. Der er en rosenhave og længere inde lange rækker af blomsterbede, der støder lige op til det nedlagte væksthus. Det er i dag rammen om en stemningsfuld café, der holder åbent i dagtimerne i årets varmeste halvdel.

Måske vil man bemærke den helt særlige ro, der hviler over haven – selv når den om sommeren fyldes af mennesker, der slår sig ned på plæner, bænke eller omkring caféen. Her er ikke som i resten af byen: ingen hunde, ingen der spiller bold, ingen der cykler eller kører på løbehjul og ikke (ret mange) tomme ølflasker. Man kommer helt sikkert heller ikke til at støde på en musikfestival som i alle andre af byens parker.

Det har sin forklaring. Alle planter og alle bede har i samtlige år været en vigtig del af undervisningen og forskningen på områdets skole, der i dag er en del af Københavns Universitet, og alt bliver møjsommeligt plantet og passet og luget med hånden. Bare lidt tis fra en hanhund kan virke som gift. En fulderik på et løbehjul ville kunne gøre endnu mere skade. Så er man med på at være gæst i planteriget for en stund, er man mere end velkommen i haven. Bare man holder sig til plæner, bænke og stier.

 

Fakta

  • Landbohøjskolens Have har i dag skiftet navn til Universitetshaverne, men i folkemunde lever det oprindelige navn stødt og roligt videre.
  • Der er åben adgang for alle mellem solopgang og solnedgang året rundt. Det er tilladt at holde picnic på plænerne, men man skal give besked, hvis man venter mere end 20 gæster.
  • Cafe Væksthuset har åbent i dagtimerne fra onsdag til søndag fra forår til efterår. I december er der julemarked og juletræssalg.
  • I sommermånederne er der ugentlige rundvisninger i haven.