Museumshaven ved Statens Museum for Kunst
Kultur
En gammel barok pyntehave ved Statens Museum for Kunst er forvandlet til et nyt åbent landskab, der inviterer museums gæster og forbipasserende til at mødes og holde en kunstpause.
Den gamle barokhaves skarpt skårne hække og snorlige stisystemer er væk. Lige så er de høje hegn, der afskærmede haven fra gade livet på Sølvgade og Østre Voldgade. I stedet er museums haven ved Statens Museum for Kunstomdannet til et åbent levende åndehul, hvor man kan hænge ud og opleve kunst i det offentlige rum. “I dag byder bløde græsøer og bugtende stier velkommen til en have, der er åben døgnet rundt. Her er plads til, at kunsten kan flyde ud af museet og ned i haven, der vil fungere som en smeltedigel af kunst og bylivet” forklarerThomas Kock, partner i Polyform.
‘SMK tilbage i parken’
“SMK tilbage i parken” var titlen på POLYFORM og Karres en Brands vinderforslag til arkitektkonkurrencen. “Parken” refereretil Østre Anlæg, der udfolder sig bag Statens Museum for Kunst, eller rettere, omkring museet. Titlen understreger nemligprojektets hovedgreb; en fortsættelse af Østre Anlægs levendegrønne udtryk med bakker, bugtede stier og store trækroner, hele vejen rundt om Statens Museum for Kunst, sådan at museet bliver en del af parken. “Det er ikke kun museumsgæsterne, der får en ny let tilgængelig indgang til kunstens verden, men alle byens brugeresom får et nyt grønt byrum, hvor de kan møde hinanden og deltage i arrangementer og kunst events” fortæller Thomas Kock.
Kunsten kommer på græs
Blandt de grønne bakker, stier og træer står spejlbassinet ståfrem som det centrale element i den nye have. Bassinet kan både fungere som roligt spejlbassin og levende springvand, ligesom det kan tømmes for vand og bruges som scene til koncerter og kunstudstillinger. En af pointerne med den nye museumshave er netop at trække kunsten ud af museet og ind i det offentlige rum. Her kan publikum møde kunsten under helt andre rammer end på museet – og i en helt anden skala. Haven giver nemlig også mulighed for at udstille kunst i XXXL størrelsen. Den nye park vil således både direkte og indirekte være med til at bløde skellet mellem kunstinstitution og offentligt rum op.
Byen inviteres ind i haven
I modsætning til den gamle barokinspirerede have er den nye museumshave er helt åben mod Øster Voldgade og Sølvgade, hvor nysgerrige kan gå direkte ind på havens grusstier og op imod museet. Ønsket er at invitere de forbipasserende ind i haven og inspirere til impulsive besøg på museet eller en hyggelig stund i haven. Museet har fået nyt indgangsparti og dermed en ny trappe, hvor man i endnu højere grad får lyst til at slå sig ned, læse en bog, drikke kaffe eller bare nyde udsigten over haven og byen.
Museumsdistrikt i hjertet af København
Den nye Museumshave er samtidig en del af en større ambition om at skabe sammenhæng og forbindelse mellem Parkmuseerne, der tæller Den Hirschsprungske Samling, Davids Samling, Statens Naturhistoriske Museum, Botanisk Have, Rosenborg Slot, Cinemateket og naturligvis Statens Museum for Kunst. Inspirationen kommer fra museumskvarterer som Berlins Museumsinsel og Museum Mile i New York, hvor flere museer er samlet inden for en overskuelig radius. Den nye Museumshave gør det lettere at bevæge sig fra den ene park til den anden og fra det første museum til det næste.
Udforsk byen
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.