Lisbjerg Bakke: Træ bærer det meste

Bolig

800
Tegnestuen Vandkunsten
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

I Danmark er det helt nyt at lade træet spille en så gennemgribende rolle i det moderne og industrialiserede byggeri. Metodens spås en stor fremtid.

Af Eva Ørum

I bakkerne cirka 10 km vest for Aarhus centrum har Vandkunsten opført en boligbebyggelse, der er anlagt som var det en lille landsby. Her er to tætte grupper af boliger i 3 og 4 etagers huse, der er placeret omkring hver sit lille torv.

Træ som industrielt materiale

Husene er bygget med et helt nyt system, der har skaffet Danmark sit første etagebyggeri i træ. Navnet på systemet er meget passende ”Wood Stock”, og det er Vandkunsten selv, der har udviklet det i samarbejde med ingeniørerne hos MOE. Det er limtræ, der er brugt i et system af søjlebjælker. Hvor det gav teknisk eller praktisk mening, er det brugt beton og stål i konstruktionen, men træet er både bærende i konkret og i æstetisk forstand.

Og som garant for godt indeklima

Også inde er træet brugt i et omfang, vi ikke har haft meget tradition for herhjemme på nær i de gamle klassiske sommerhuse. I stedet for gipsvægge er der træ inden døre, og fordelene er mange. Træ er fugtregulerende. Det giver blødere akustik og temperaturen i træ er neutral. Oven i hatten giver det variation og liv. Og så kræver det kun lidt sandpapir og lud at vedligeholde år ud og år ind.

Boligerne er almene. De ligger tæt på skole og boldbaner og ved siden af andre grunde, der snart vil blive til andre bygninger med andre naboer og et spirende lokalliv. Begyndelsen af en gennemgående hovedgade er allerede etableret mellem husene. Der er naturskønt, og fra de øverste lejligheder kan man visse steder se hele vejen til Aarhus Bugt. Lisbjerg bakke skal med tiden huse 8.000 beboere og 25.000 arbejdspladser.

Lisbjerg Bakke blev udført i 2018 og var Danmarks første almene etage-ejendom bygget i træ. Boligerne er et resultat af ”Fremtidens Bæredygtige Almene Boliger”, som var en arkitektkonkurrence udskrevet af Ministeriet for By-, Bolig og Landdistrikter i 2013.