Orienten: Social bæredygtighed i Danmarks dyreste postnummer
Bolig
Hvor meget lejlighed kan man få for 1.000 kroner per kvadratmeter? Det spørgsmål svarer Dorte Mandrup Arkitekter på med Orienten, der er Nordhavns første almene boligbyggeri.
Det kan lyde paradoksalt, at der skulle stå 2019 i kalenderen, før det første almene boligbyggeri blev færdig i Nordhavn, især den til tider voldsomme debat om manglende almen- og studieboliger taget i betragtning. Nu er der altså også blevet plads til de billigere boliger i Københavns mest eftertragtede nye bydel. På den måde skal Orienten bidrage til den sociale bæredygtighed i Nordhavn, som gerne vil være en bydel med lige adgang for alle.
Høj æstetisk værdi
De almene boliger har en broget arkitektonisk historie, men med Orienten har arkitekterne fra Dorte Mandrup i samarbejde med KHS Arkitekter formået at skabe almene boliger med høj æstetisk værdi. Det ses eksempelvis i variationen på facaderne, der udgøres af tegl og plader, og som stilistisk tilpasser sig Aarhusgadekvarterets rustikke karakter.
Indvendigt har man formået at skabe lejligheder, der er mere fleksible, end man typisk ser i almene boliger. Her er plads til de få, de små, de gamle og alle andre indimellem. Fortidens tanker om kernefamilien og den typiske beboersammensætning i almene boliger er droppet. I stedet er der sat fokus på en levende og blandet by og beboere med forskellige sociale baggrunde og økonomisk formåen. Der er 24 såkaldte servicelejligheder i Orienten, som Københavns Kommune kan anvise til beboere med særlige behov.
Skal bekæmpe ensomhed
I dag handler social bæredygtighed blandt andet om at modvirke den ensomhed, som er et stadig større problem i byer verden over. Derfor har fællesskaber været et nøgleord for arbejdet med Orienten. Der er fokuseret på fællesskaberne i Orientens kommende caféer på Aarhusgade, fællesskaberne på de fælles tagterrasser og fælleskabet blandt børnene i den kommende daginstitution i huset.
Et andet aspekt af social bæredygtighed er behovet for boliger og byrum med tilgængelighed og adgang for alle – også mennesker med handicap og funktionsnedsættelser. Små ting i byen kan være udslagsgivende for tilgængeligheden. En trappe uden rampe, en for høj kantsten eller mangel på steder at sidde og hvile. Det kan alt sammen være forhold, som udelukker mennesker fra et sted eller en bygning. Det er der også taget højde for i designet af Orienten.
Fakta:
- En lejlighed på 70 m2 i Orienten koster ca. 6100 kr. om måneden. Til sammenligning koster en lejlighed på samme størrelse i nabobygningen på Antwerpengade ca. 12.000 kr.
- 6.100 kr. om måneden er det stadig en høj husleje for almene boliger. I 2015 var var der i København over 33.000 lejligheder til under 4.000 kroner i måneden. I 2019 er der omkring 25.000 tilbage. Så selvom Orienten er et skridt i den rigtige retning for Nordhavn, så er der stadig meget der kan gøres.
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.