Rigshospitalets Nordfløj

Institution

533
Photo: Adam Mørk
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Rigshospitalet udvides med en ny zigzagformet tilbygning, hvor tidsbesparende logistik og ro omkring sengestuerne er i centrum. Det fremsynede projekt er allerede blevet præmieret ved den anerkendte World Architecture Festival.

Rigshospitalet udvides med en ny fløj på 68.000 m2, der skal rumme 300 enmands-sengestuer, operationsafsnit, intensiv-afsnit, ambulatorier og en billeddiagnostisk afdeling. I samme forbindelse bliver der bygget et 7400 m2 stort patienthotel og 17.000 m2 parkeringshus.

Et konsortium bestående af Link Arkitektur A/S (tidl. Aarhus Arkitekterne) som totalrådgiver, 3XN som underrådgiver og Nickl & Partner Architecten samt Grontmij vandt i maj 2012 konkurrencen udbudt af Rigshospitalet med deres zigzagformede bygning.

Zigzagform giver rolige sengestuer og effektiv logistik

Den nye form er et enkelt og effektivt brud med den velkendte firkantede hospitalsstruktur. Rigshospitalets Nordfløj er bygget op som en serie af V’er, der er forbundet af en tværgående gang. Det skaber kortere afstande mellem bygningens enkelte dele og gør det lettere og mere enkelt at finde rundt.

Ambulatorier og andre funktioner, der giver meget trafik er samlet tæt på gangen, mens sengestuerne er trukket længst væk fra det trafikerede hovedstrøg. Personalet kan dermed bevæge sig hurtigt og effektivt fra A til B, uden at krydse senge afsnittene. Det sparer en masse tid og giver en rolig atmosfære omkring sengestuerne.

Helende arkitektur

Med V-strukturen opnås desuden mere facade med god udsigt til Fælledparken og masser af naturligt lysindfald. Der er lagt vægt på behagelige og smukke omgivelser ud fra en tidstypisk opfattelse af, at det virker helende på patienten. I samme tråd bliver hele hospitalet kunstnerisk udsmykket og får grønne belægninger inde som ude.

Fremtidssikret og fleksibelt hospital

Udover at løse nuværende problemer som logistik og rolige patientstuer er Nordfløjen også lavet til at imødekomme fremtidige behov. Det kræver fleksibilitet og mulighed for at tilpasse bygningen til fremtidens krav. Sengestuer kan for eksempel laves om til ambulatorier i tråd med en forventning om, at der i fremtiden vil være flere ambulante og færre indlagte patienter.

Præmieret

Nordfløjen forventes først færdig i 2018, men har allerede nu vundet en pris under den anerkendte World Architecture Festival, i kategorien Kommende Hospitaler. Juryen knyttede denne kommentar til projektet: “Et meget logisk design. Det ikke kun er funktionelt, men tager skridtet videre, og har også en høj arkitektonisk værdi”.

Sted

København, Østerbro

Arkitekt

Link Arkitekter
3XN
Nickl & Partner Architekten

Bygherre

Rigshospitalet

Ingeniør

SWECO

Landskabsarkitekt

Kirstine Jensens Tegnestue

Opført

2018
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje